0

Azt remélhetőleg mindenki, aki kicsit is figyelt általános iskolában földrajzórán, tudja, hogy Magyarország legmagasabb pontja az Északi-középhegységben, a Mátrában található: a Kékes 1014 méter magas csúcsa.

Ehhez a hazai földrajzi leghez hivatalosan még hat hasonló társul, 1986-ban ugyanis az Országos Környezet és Természetvédelmi Hivatal (OKTH) iránymutatása alapján megjelölték az ország hét leg-leg-leg pontját, amik akkoriban a következők voltak:
  • Az ország közepe: Pusztavacs községtől északra 1 km (ezt már egy 1978-as OKTH határozat is rögzítette).
  • Az ország legkeletibb pontja: Garbolc községtől északkeletre kb. 2,5 km, a Túr első magyar területen levő hídja közelében elhelyezett jel.
  • Az ország legészakibb pontja: Füzér-Lászlótanya üdülő, a volt Károlyi vadászkastély kilátója.
  • Az ország legnyugatibb pontja: Szakonyfalutól délre, vadászházi erdei pihenő. (Ami alapvetően elég érthetetlen kijelölés, mivel az ország legnyugatibb pontja a Felsőszölnöktől nyugatra lévő Hármashatárkő, avagy Tromejnik.)
  • Az ország legdélibb pontja: Beremendtől délre, a Beremend-Kásád közút mellett elhelyezett jel.
  • Az ország legmagasabb pontja: Mátra, Kékestető, 1014 m.
  • Az ország legmélyebb pontja: Szegedtől (szegedi Tisza-hídtól) délre légvonalban kb. 8 km, Tiszaszigettől nyugatra 2 km-re elhelyezett jel, 75,8 m.
Ez utóbbiról később kiderült, hogy téves, a legmélyebb pont nem a Tisza bal partján, Tiszasziget térségében, hanem a túloldalon, Szeged-Gyálarét térségében van. Az új mérések szerint a tiszaszigeti mélypont nem is annyira mély, csupán 76,7 méter, miközben a túloldali földrajzi mélypont 75,8 méter (azaz annyi mint a korábbi tiszaszigeti téves mérés adata).

borítókép - Ötvös Sándor

Forrás: index.hu

Megjegyzés küldése

 
Top