0

Az épület állapota erősen romló! Az egész méltatlan Egerhez, a belváros közvetlen közelében ilyen rossz állapotban a híres tábornok háza. Válogattunk, mit is írtak az egri médiák ebben az évben a Lenkey-házról.

2019. június (Eger TV)

A vármúzeum vagyonkezelésébe kerül és az intézmény telephelye lesz a jövőben a Széchenyi utcán található Lenkey-ház.

Erről a júniusi közgyűlésen döntöttek a képviselők. A korábbi terveknek megfelelően olyan telephelyet, a Szabadság Házát hoznák itt létre, ahol a magyar történelem azon kiemelkedő alakjaira hívnák fel a figyelmet, akik bár nagy szerepet játszottak az eseményekben, a nevük mégis kevésbé ismert.

2019. június (egrihirek.hu)

Egy lépéssel közelebb a Lenkey-ház felújítása

A legutóbbi városi közgyűlésen ismét előkerült a hányattatott sorsú Lenkey- ház ügye. Azzal, hogy az épület a Vármúzeum vagyonkezelésébe kerül, végre megoldódni látszik a helyzet.

A leromlott állapotú Lenkey-ház homlokzata
Habis László polgármester a csütörtöki közgyűlést követően árulta el stábunknak, hogy az Önkormányzat nem kis anyagi ráfordítással vásárolta meg az épületet a korábbi tulajdonostól, ezzel megmentve azt a további, jelentősebb pusztulástól.

Mint azt a polgármester elmondta:
megjavíttatták a tetőszerkezetet és a csatornát, illetve a vakolat eltávolításával megakadályozták a tufa falak további elvizesedését, ezzel meggátolva a visszafordíthatatlan károsodást.

A város korábban már megterveztette a felújítást is, de a hatóságok olyan magas költséget határoztak meg, ami alapján 1,2 millió forint/négyzetméteres kivitelezői ár alakult ki. Ez a korábban nem kalkulált, igen magas felújítási költség újabb egyeztetéseket kívánt az ügyben.

Habis László aláhúzta: azzal, hogy az épület a Vármúzeum vagyonkezelésébe kerül és ezáltal kvázi telephelyévé válik, belátható időn belül elkezdődhet Eger egyik történelmi örökségének felújítása és funkcióval való megtöltése.

2019. június (egriugyek.hu)

A városnak nincs pénze a Lenkey-ház felújítására, átpasszolják az egri vár kezelőjének

A tétova keringő végén talán ott egy reménysugár, hogy rendeződhet Eger egyik szégyenfoltjának sorsa. De konkrétumok nélkül igazán bizakodni.

Még május közepén írtunk egy hosszabb cikket arról, hogy még mindig nem történik tulajdonképpen semmi a nagyon leromlott állapotú Lenkey-házzal. Az önkormányzatot is megkerestük, válaszukban közölték: bár egy rakás munkát elvégeztek már, hogy ne menjen teljesen tönkre az ingatlan, egyszerűen nincs pénze jelenleg az önkormányzatnak a Lenkey-ház felújítására.

A ház felújítására építési engedéllyel, kiviteli tervvel is rendelkeznek és ezek alapján kiírtak egy közbeszerzést, de inkább úgy döntött a város, hogy nem tudja finanszírozni a felújítást, mivel a legolcsóbb árajánlat is 171 millió forintos volt.

Aztán most történt egy lépés a már hosszú évek óta csak omladozó épület ügyében, de hogy ez hová vezet, azt nehéz egyértelműen megjósolni. Habis László polgármester az Eger Híreknek ugyanis elmondta: az önkormányzat átpasszolja az épületet a Dobó István Vármúzeumnak. Ezzel a lépéssel abban bíznak, hogy belátható időn belül rendeződik a ház helyzete. De hogy ez pontosan mit is jelent, mik is ennek az egésznek a részletei, netán mikorra várható, hogy nem egy romos épület mutatja Eger hősének emlékét, arról nem mondott konkrétumokat Habis László.

2019. május (epiteszforum.hu)

Pénzhiány miatt állt le az egri Lenkey-ház megmentése

Romokban áll az egri belvárosban Lenkey János tábornok XVIII. századi szülőháza. Az önkormányzat az épület megmentése céljából vásárolta meg az épületet, felújítani azonban nincsen pénze.

Egyszerűen nincs pénze jelenleg az önkormányzatnak a Lenkey-ház felújítására – .  „...szinte romokban hever az 1848/49-es forradalom és szabadságharc méltán híres tábornokának, Lenkey Jánosnak a 18. században épült szülőháza a Széchenyi utcában. A 2015-ben már , de  látszatra nem haladt tovább” - írja a lap, amely korábban kérdéssel fordult az önkormányzathoz, ahonnan azt a választ kapták, hogy az épületet felmérték, annak felújítására a tervek – mintegy 4 millió Ft értékben – elkészültek, építési engedéllyek, kiviteli tervvel rendelkeznek, a közbeszerzési eljárást lefolytatták, azonban „...a közbeszerzési eljárásban legkedvezőbbnek bizonyult árajánlat bruttó értékben több mint 171 millió Ft-os tételt jelent a teljes területre (Lenkey-ház alapterület, kapualj, udvar és pince összesen).

Ha csak magát a házat nézzük, úgy az 1 m2-re vetített ár megközelítené a 1,3 millió Ft-ot." Kiviteli szerződést azért nem kötöttek, mert az árajánlatok messze meghaladták a reális kereteket. A cikk szerint a legfontosabb munkálatokat, így a beázások megszüntetését megejtették és továbbra is keresik a finanszírozási lehetőségeket, hogy „Eger saját 48-as hősének szülőházát a magyar szabadság-eszmény helyi emlékhelyévé, egyúttal közösségi térré” formálják.

2019. május (egriugyek.hu(

Túl sokba kerülne a Lenkey-ház felújítása Egerben, az önkormányzatnak nincs rá pénze

Beláthatatlan ideig így marad a belváros szégyenfoltja, de a városvezetés ígéri: keresik a finanszírozási lehetőségeket.

Legutóbb áprilisban számolt be az Egri Ügyek az egri belváros szégyenfoltjának számító Lenkey-ház állapotáról. A fotókról egyérlteműen kiderült, hogy szinte romokban hever az 1848/49-es forradalom és szabadságharc méltán híres tábornokának, Lenkey Jánosnak a 18. században épült szülőháza a Széchenyi utcában. A 2015-ben már életveszélyessé vált, külső vakolatot ugyan leverték, de az egri önkormányzat által kezdeményezett felújítás látszatra nem haladt tovább. Kérdéseinket ezért elküldtük a Habis László polgármester vezette önkormányzatnak is arról, hogy mi is zajlik a Lenkey-ház felújítása körül.

Szerdán egy meglepően őszinte és tisztességes választ kaptunk a fideszes városvezetéstől, amelyben elismerik: egyszerűen nincs pénze jelenleg az önkormányzatnak a Lenkey-ház felújítására. Mint írták, Eger Önkormányzata az ingatlan megmentése céljából vásárolta meg az épületet, amely a korábbi tulajdonosok kezében, az akkori használati mód mellett volt a legnagyobb veszélyben. A ház vizes, omladozó vakolatát leverték, a tetőszerkezeten az EVAT Zrt. elvégezte a szükséges munkákat: cserepeket pótoltak és cseréltek, hogy az igen rossz állapotú szerkezet ne ázzon tovább.

A Lenkey-ház állapotfelmérése, falkutatása, statikai vizsgálata megtörtént, ezt követően szakmai terv készült az épület lehetséges, konkrét funkcióinak vázolásával. A tervek - mintegy 4 millió Ft értékben - elkészültek. A ház felújítására építési engedéllyel, kiviteli tervvel is rendelkeznek és ezek alapján a közbeszerzési eljárást is lefolytatták.

"A műemlékvédelem által támasztott elvárások beépültek a tervekbe, s a közbeszerzési eljárásban legkedvezőbbnek bizonyult árajánlat bruttó értékben több mint 171 millió Ft-os tételt jelent a teljes területre (Lenkey-ház alapterület, kapualj, udvar és pince összesen). Ha csak magát a házat nézzük, úgy az 1 m2-re vetített ár megközelítené a 1,3 millió Ft-ot" - fogalmazott a válaszlevél.

Az önkormányzati közlemény hozzáteszi, kiviteli szerződést a fentiek okán nem kötöttek, hiszen a műemlék épület felújításához használatos technológia és anyagok tükrében az árajánlatok messze meghaladták a reális kereteket.

"Ezzel együtt is elmondható: továbbra is az a cél, hogy Eger saját 48-as hősének szülőházát a magyar szabadság-eszmény helyi emlékhelyévé, egyúttal közösségi térré formáljuk. Világosan látszik, hogy ehhez pályázati összegre, vagy más jellegű támogatásra lesz szükség, ezért keressünk ennek a lehetőségét" - zárul a levél.

Nos, a közbeszerzési értesítőben az Egri Ügyek utánanézett, hogy mely cégek tettek ajánlatot a Lenkey-ház felújítására: a 2018. júniusában közzétett kiírás szerint két cég, az IMOLA-Laterex konzorcium és az Ertamil Kft. tett ajánlatot a felújításra. Az IMOLA ugyanezen tender keretében a két másik beruházást megnyert, így a Bródy Sándor Könyvtár, illetve a volt Helyőrségi Klub felújítását. Úgy tűnik tehát, nem a pályázó cégekkel volt gondja az önkormányzatnak, hanem tényleg az általuk megkért, borsos árral. A Lenkey-ház felújítása egyébként részben európai uniós forrásból valósult volna meg.

2019. április (eger.hu)

Tizenöt millió forintért vásárolta meg a város a Lenkey-házat

A leromlott állapotú műemlék épületben teljes felújításra lesz szükség, új vakolatra, burkolatra és nyílászárókra. Az önkormányzat idei költségvetésében 4 millió forint szerepel a rekonstrukció megterveztetésére. A tervek szerint a szabadságeszmény egri házát alakítják ki itt.

2019. március (heol.hu)

Készek a tervek a Lenkey-ház felújítására

A Dobó István Vármúzeum továbbra is gyűjti és várja a lakosság szabadságharcos emlékeit.

Kiírták már a tervezői pályázatot a Szabadság-ház projektre, amire immár több ajánlat is érkezett, jelenleg éppen zajlik az egyeztetés ezekkel kapcsolatban – tudtuk meg ifj. Herman Istvántól, a megyeszékhely önkormányzatának alpolgármesterétől, amikor arról érdeklődtünk, hogy áll jelenleg a hányattatott sorsú Lenkey-ház felújítása.

– A TOP-os és a Modern Városok Program forrásain kívül még megjelent további két pályázati lehetőség, mégpedig az Angyal István Program és a Dicsőségpont, amelyek az önkormányzatnak is felkeltették a figyelmét. Sajnos, egyik pályázattal sem lehet túl nagy összeget elnyerni, de a 15 millió forintos Angyal-programot azért mi is megcélozzuk – tájékoztatott ifj. Herman István, aki lapunknak azt is elmondta: az idei esztendőben lesz az 1956-os forradalom 60. évfordulója, és szeretnék arra az időpontra, tehát október 23-ra időzíteni a Szabadság-ház megnyitóját. Nagyon reméli, hogy sikerül a megvalósítás.

Mint azt korábban megírtuk: nem múzeumot, hanem közösségi teret szeretne létrehozni a jövőben az egri önkormányzat a Lenkey-házból.

A házban lenne kiállítás a szabadságharcok idejéből, de főleg az ifjúságnak, iskolai osztályoknak és a történelemszeretőknek kedveznének. Több ismeretterjesztő előadást, megemlékezést szerveznének e különleges helyszínre.

A Lenkey-házba tervezett kiállítás munkálatait a Dobó István Vármúzeum (DIV) szakemberei felügyelnék. A tárlaton Eger és a magyar szabadságküzdelmek emlékeit mutatnák be, Rákóczitól az 1848/49-es szabadságharcon és az 1956-os forradalmon át a rendszerváltásig.

– A vármúzeumnak sok ilyen jellegű emléke van, két egri vonatkozású Kossuth-levél, de Knézich Károlytól és Lenkey Jánostól is vannak műtárgyaink. Plakátokkal, kisebb tárgyi emlékekkel is rendelkezünk. Ám ez nem elég egy nagy ívű tárlathoz. A Szabadság-ház létrehozását gyűjtéssel szeretnénk társadalmasítani. Kérjük a lakosságot, hogy ha rendelkeznek e korokból emlékekkel, akkor azokat juttassák el hozzánk. Nemcsak eredetieket, másolatokat is elfogadunk, mi több, ötletekre is számítunk az érdeklődőktől – közölte Berecz Mátyás.

Bujdosné dr. Pap Györgyi, a DIV szakmai igazgató-helyettese elmondta: eddig két felajánlás érkezett, valamint jelentkezett a Lenkey Egyesület is.


Az összeállítás nem teljes, csak tájékoztató jellegű.

források: Eger TV, HEOL.hu, egerhirek.hu, eger.hu, egriugyek.hu, epiteszforum.hu, muemlékem.hu

Megjegyzés küldése

 
Top