0

Már több száz éve Egerben található, sokan mégse tudják, merre van, mit is takar a Valide Szultána fürdőrom. Pedig az egykori gőzfürdőnek igen érdekes a múltja.

Volt már gabonaraktár, s pékség is működött benne. Rákóczi Gergellyel, az egri Dobó István Vármúzeum munkatársával elevenítettük fel az épület történetét.

Az objektumról az első­ ismert említés Evlia Cselebi ­török utazó feljegyzéseiből való­, aki azt írta, nagyon szép, kellemes vizű, hatkamrájú fürdő; kupoláját vörös keramit (cserép) fedi. A Valide­ Szultána­ jelentése a „szultán anyja”, de máig nem tudjuk pontosan, miért ezt a nevet viseli az épület.

A fürdőépítést a szultánnak kellett engedélyeznie, a névválasztás oka talán ez lehet – árulta el ­Rákóczi Gergely.

Valószínűleg nem sokkal Eger 1596-os ostroma után épült a fürdő, de megmaradt feljegyzések híján csak következtetni lehet erre. Ami biztos, a ma már fürdőrom nemcsak Eger, de az egész hódoltság különleges színfoltja lehetett, kupolás, mázzal fedett, csillogó tetejével biztosan kitűnt a többi épület közül.

A gőzfürdő négy fő helyiségből állt, előcsarnokból, közlekedőfolyosóból, nagyobb fürdőhelyiségből, s a fűtőkamrából. Az előcsarnokon kívül minden helyiséget padlófűtéssel fűtöttek, a tisztálkodást agyagcsövek által táplált falikutak és mosdómedencék tették lehetővé. Négy kisebb sarokkamra is volt, ahol privát gőzfürdőzésre volt lehetőség – ismertette a szakember.

A gőzfürdő a becslések szerint maximum száz évig működhetett, amíg a török megszállás tartott, azt követően pedig csaknem tucatnyi alkalommal cserélt gazdát.

fotó: eger.hu

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top