0Az Egri vár Kálvária dombja a legmagasabb pont az erődítményen belül, a tetejéről lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

Alattunk fekszik a város, a távolban magasodnak a Bükki Nemzeti Park hegycsúcsai, tiszta időben pedig még a Kékestetőt is láthatjuk. 

Nyáron, amikor késő estig van nyitva a vár, innen tárul elénk a legcsodálatosabb naplemente Egerben!

A Kálvária domb története egészen 1828-ig nyúlik vissza. Az ekkor Egerben tevékenykedő Pyrker érsek nemzeti zarándokhelyet kívánt létesíteni a váron belül, melynek egyik eleme lett végül a Kálvária domb, a csúcsán magasodó három kereszttel.

Kálvária domb az egri várban az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején 
fotó Bánhidy Zoltán

A domb valóban hamar a zarándokok kedvence lett, csodás panorámája miatt hízelgően a legdíszesebb egri templomként is emlegetik.

Különlegesség, hogy noha eredetileg három korpusz is látható volt a kereszteken, ezekről csak a felállítás idejéből tudunk, később már mindig ezek nélkül szóltak az említések. A testeknek valamikor, valamiért végleg nyoma veszett.


Másik érdekesség a domb stációinak száma. Míg az egyház a 14 stációt fogadja el, Egerben valamiért csak 7 darabot láthatunk, ennek okát szintén homály fedi. A feltételezések szerint Pyrker érsek így szeretett volna egyedit és rendhagyót alkotni - ha valóban ez volt a célja, sikerült, hiszen még ma is beszélnek róla.

Forrás: visiteger.hu

Megjegyzés küldése

 
Top