0
Kevesen tettek többet Eger jó híréért, ismertségéért Gárdonyi Gézánál. Izgalmas, rejtélyes személyiség volt, olyan, akiről és akitől érdemes tanulni.

Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné az Egri csillagokat, amely egyszerre romantikus olvasmány és a hazaszeretetről, a bátorságról szóló alkotás. 

Nem véletlen, hogy 2005-ben e regény lett az ország kedvence, a „Nagy Könyv” - ezt az Egészségház utcában ötletes parkocska is hírül adja. A kötetet megjelenése óta több mint 20 nyelvre fordították le, megjelent bolgárul, finnül, olaszul és kínaiul, sőt, nem olyan régen törökül is! Gárdonyi azonban nemcsak regényeket és novellákat írt, hanem verseket, drámákat, meséket és humoros elbeszéléseket, s emel - lett foglalkozott szótárszerkesztéssel, nyelvtudománynyal is.

Költészetét Ady a Nyugatban Dickens mellé emelte. Titokzatos és sokszínű egyéniség volt. Zenét, dalokat szerzett, ő írta a „Fel nagy örömre” kezdetű katolikus karácsonyi ének szövegét és zenéjét.

Gárdonyi Közismert fotó alapján született meg az ábrándozó író mása 

Kiválóan hegedült és orgonált. Jól rajzolt, házának folyosójára ő festett Szűz Mária-képet, színdarabjaihoz látványterveket készített, kiválóan fényképezett, jó sakkozó és vívó volt, s remek barát.

„A pokol kapujából kerültem az Isten közelébe: az egri sánc tetejére”
 - írta Egerbe költözéséről. Aki felkeresi otthonát, a nemrégiben megújult emlékházat, maga is megtapasztalhatja mindezt, kutatva titkosírását, vagy rápillantva az író pipáira.

Ám nem csak a vár fölött találkozhatunk Egerben Gárdonyival, a belvárosban saját terén pipázik békésen, az Érsekkertben pedig jó barát - jával, Bródy Sándorral kvaterkázik.

Az író sírja is Eger ben, a várban található. Fejfája felirata hirdeti halhatatlanságát, hiszen így szól: „CSAK A TESTE”.

forrás: magyartajakon.hu

Megjegyzés küldése

 
Top