0
Talán kevesen tudják, hogy közel 250 esztendeje Egerben indult az első magyar orvosi egyetemi képzés, akkori nevén a Schola Medicinalisban.

Jelentős időszak volt ez a város életében,
ekkoriban álmodott egyetemet Egerbe Eszterházy Károly püspök, s terveiben csillagász torony és könyvtár is szerepelt.

Az épület 1785-re elkészült, de az egyetem alapítását az uralkodó, Mária Terézia nem engedélyezte, a tervezett egri Universitas a líceumi rangot kapta meg. Több mint negyed évezredet várt a város, végül 2016-ban jöhetett létre az Eszterházy Károly Egyetem.

Az Eszterházy Károly Egyetem épületének főhomlokzata és bejárata az egri Eszterházy tér 1. szám alatt. Az Eszterházy Károly Egyetem, legkorábbi jogelődjét 1774-ben alapították, és 1989 óta viseli az intézmény megálmodójának Eszterházy Károly püspöknek nevét. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
A nagy várakozás persze gondos és kitartó munkával telt, időközben a Líceum épülete nem csupán a pedagógus-képzés és a tudomány fellegvára lett, hanem mára interaktív, játékos kiállításokkal is vár - ja az érdeklődőket. 

Izgalmas kísérletek helyszíne itt a Varázstorony, ahol bárki rácsodálkozhat: milyen szórakoztató is a fizika tudománya. A planetárium foteljeiben ülve feltárul előttünk az univerzum, míg a Csillagászati Múzeumban az 1776-ban létrehozott Spekula Csillagvizsgáló ránk maradt műszerei mesélnek.


Az egyik legérdekesebb turistalátványosság a tükrös szerkezetű Camera Obscura, amely egy sötét szobában álló körasztalra vetíti a város élő látképét. Varázslatos dolog volt ez 1779-ben, de napjainkban is kétségkívül az.

Az intézmény első csillagásza, Hell Miksa bécsi tudós állítólag azért működtette ezt „városnéző eszközt”, hogy az egrieket és a püspök vendégeit szórakoztassa (igaz, egyes források szerint a „kikapós”, csalfa asszonyokat is követték a műszerrel). Jóllehet a toronyba csak gyalog juthatunk fel, egybehangzó állítás, hogy a különböző szintek látványossága, vagy épp a panoráma terasz minden lépcsőfokot megér.

www.eger.hu

Megjegyzés küldése

 
Top