0

Közvetlenül Gyöngyös felett tornyosul a szép formájú, kopár tetejű Sár-hegy (500 m), melynek lábára szőlők kúsznak fel, tetejéről pedig páratlan kilátás nyílik minden irányban.

A Rákóczi turistaút sárga jelzéseit követve hódítjuk meg a magányosan álló hegyet, majd az Abasár felőli oldalán álló bájos Szent Anna-kápolnát érintve ereszkedünk le Mátrafüredre.

A természetvédelmi területté nyilvánított Sár-hegy ötven védett növény és közel száz védett állatfaj otthona. A hegyen változatos erdők, pusztafüves lejtők, cserjések, különleges gyeptársulások, sziklai és mocsári életközösségek váltják egymást.


Amennyiben a Spar parkolójában hagytuk a kocsit, kerüljük meg a szupermarket épületét, és a mögötte lévő kis vasúti hídon menjünk át a Külső-Mérges-patakon, majd jobbra találjuk a hegyre vezető utat a temető mellett.

Innen indul a 43 km hosszú Rákóczi turistaút egészen Parádsasvárig, és itt már találkozunk is az egész utunkat végigkísérő sárga jelzésekkel, mi most azonban csak az első 8 kilométerét tesszük meg a változatos túraútvonalnak. Utunk egybeesik a Sár-hegyi Botanikus Tanösvény 12 állomásos útvonalával.


Nagy szőlőtáblák között haladunk a széles dűlőúton, elhagyunk egy, két szép fa közt lévő keresztet, majd az egyre meredekebbé váló úton kiérünk a szőlők közül. A jelzések egy keskenyebb ösvényre kalauzolnak, majd egy kis völgyből kibukkanva megkezdjük fárasztó kapaszkodásunkat a Sár-hegy előhegyére, a Visonta-hegyre.


A hegynyeregből szép kilátás nyílik Gyöngyösre, a tanösvény tábláiból megtudhatjuk, hogy egész eddig nyúltak fel régebben a szőlők, a parcellákat határoló, most már cserjékkel benőtt kőrakásokat is látni lehet. Az árvalányhajas, törpemandulás déli fekvésű hegyoldal egészen mediterrán hatású, napfürdőző gyíkok rebbennek szét mindenfelé.

A nyeregből előttünk van még egy kis kaptató a Cseplye-tető (484 m) füves, páratlan körpanorámát nyújtó tetejére. Szép a rálátás az egész Mátra-bércre, a Galyatetőtől a Kékes-tetőig, lábunk előtt Gyöngyös házai, a várost körülölelő kis falvak sokasága, a másik oldalon a visontai erőmű folyamatosan pöfékelő hűtőtornyai, a távolban a markazi víztározó víztükre.


Előttünk a Sár-hegy (500 m) antennákkal csúfított teteje, a hangulatos, füves nyeregben pár perc alatt, rövid emelkedővel érjük el a csúcsot, majd a széles kocsiúton pár lépést megtéve a sárga és a Mária út lila jelzései jobbra egy vékony kis csapásra vezetnek.

A hegy északkeleti nyergén sűrű cserjésben, néhol kellemetlenül szúrós növényzetben ereszkedünk lefelé, 1000 méter után bukkanunk ki egy nagy tisztáson, egy kis füves dombon magasodik előttünk a bájos, kis Szent Anna-kápolna. A festői kápolna elől széles kilátás nyílik az Alföldre. A kápolna mögötti részen az elmocsarasodó Szent Anna-tó víztükre csillan meg a sűrű nádas közt néhol. A lefolyástalan, csapadék által táplált tavacskát egyre jobban meghódítja a növényzet.

fotó: Jakubné Rita

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://kirandulastippek.hu/matra/sar-hegy

Megjegyzés küldése

 
Top