0

Eger zászlós fehérbora a közösség erejét szimbolizálja

Egy évtizeddel ezelőtt útkeresésben volt az Egri borvidék. Az Egri Bikavér biztos pontnak számított a vörösborok mezőnyében, ám keresték ennek fehér párját.

Egerben a szőlők sokszínűségének köszönhetően a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza. A borvidékünkön nincs egy kiemelt fehérszőlő-fajta, ami önmagában, területileg és mennyiségileg is meghatározó lenne, viszont az ültetvények közel 45%-án fehér fajtákat művelnek. Ebből adódott a felvetés, hogy a legemblematikusabb borunk, az Egri Bikavér mintájára egy házasított egri fehérbort kellene a pincészeteknek készíteni, méghozzá közös márkanév alatt.

2011-ben kóstolhatták a borkedvelők az Egri Csillag első évjáratait. Tíz évvel ezelőtt tíz pincészet csatlakozott, majd az egymást követő években ez a szám fokozatosan nőtt, és ma már legalább 25 birtok Egri Csillag borai közül válogathatunk.

Az Egri Csillag minimum négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki. Három kategóriát különböztethetünk meg: a classicus, a superior és a grand superior, mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat lehet érezni benne. A superior már egy koncentráltabb, hordós érlelést kapó tétel, a grand superior pedig attól lesz igazán izgalmas, hogy minden belekerült szőlő egy dűlőről származik.

Egy évtized elteltével az Egri Csillag a magyar közösségi bormárkák közül az egyik legsikeresebb lett. A borpiac meghatározó szegmense lett, ezt pedig évi egymillió eladott palack bizonyítja. „A következő időszak kihívása a csillag stílusának csiszolása, egységesítése lesz – mondja GÁL TIBOR borász. – Meg kell néznünk, hogy melyik palackok a legsikeresebbek, és az min múlik. Az aromatikán, a szerkezeten vagy a kommunikáción, és ahhoz kell igazítani a többit.”

A mennyiség és a három kategória miatt széleskörű a vásárlói rétege, az Egri Csillag megtalálható a nagy áruházak polcain, de találkozhatunk vele a vezető éttermek, prémium borbárok itallapjain is.

Elérkezett a tavasz, köszöntsük hát a tízedik Egri Csillaggal, hiszen egy különleges közösségnek különleges bor jár.

borítókép - Tóth Ferenc Pincészet

EGRIMAGAZIN.HU

Megjegyzés küldése

 
Top