0

A 17 km hosszú Füzesabony-Eger vasúti vonalszakaszt 1872. november 3-án adták át a nyilvános forgalomnak. Az állomás – vagy akkori nevén indóház – helyének meghatározásakor alapvető szempont volt, hogy a 4-5 sínpár, a váróterem és az egyéb tárolóépületek számára elegendő terület legyen, valamint teherszállításkor az áru továbbszállítására megfelelő közutak álljanak rendelkezésre.

Erre az Érsekkerttől délre eső beépítetlen területet találták a legalkalmasabb helynek, amelynek másik nagy előnye, hogy a városközponthoz is közel fekszik. A vasútállomás megközelítését szolgáló közutak a Deák Ferenc utca, a Hadnagy út és a Sas út lettek. 

Az 1913-as várostérképen még Sas út helyett Eger indóházi út szerepel. Ugyan Állomás teret ezen a térképen még nem találunk, de az állomás három épülete és a Deák Ferenc út között van egy üres tér, amelyet az 1943-as térképen a sínekkel párhuzamosan kiépített, Sas úthoz vezető Raktár utca és az erre merőleges, a Deák Ferenc utcáról az állomáshoz vezető Vasút utca határol. Az 1950-es években a Raktár út és Vasút út találkozásánál lévő tér már minden oldalról házakkal van körülvéve, jelenlegi neve viszont még nem szerepel a térképen.

Az egri állomás épülete ún. középállomási típusjegyeket visel, az utasforgalmi helyiségek, összekötő folyosók és a vágányok felől végig futó veranda esetében. A 619 négyzetméteren épült 3 szintes épület közel 1000 négyzetméter hasznos területtel rendelkezik.

A legutolsó nagyobb karbantartás 1986-ban kezdődött és két év alatt készült el. Kisebb alaprajzi módosítás mellett az utascsarnok, a váróterem nyílászárói, valamint a padlóburkolatok lettek kicserélve. A jegypénztárakat és az üzemi helyiségeket is átépítették 1988-ban. 1990-91-ben az emeleti laktanyaszobák felújítását végezték el. 1995-ben volt a leglátványosabb és a legnagyobb szerkezetcsere: az úgynevezett veranda vagy peronszerkezet teljes átépítése, a peronburkolatok cseréje.

Eger állomás felvételi épületének átépítési munkálatai 1995. szeptember 26-án fejeződtek be. 1996 novemberében került sor az állomás területén a széles peron kialakítására és a vágányhálózat korszerűsítésére.

Címlapfotó, 1939, Mikrofilm felvétel

forrás: beszeloutcanevek.ektf.hu

Megjegyzés küldése

 
Top