0

Eger belvárosától 10 percre egy régi kőfejtő 30 méteres falai között helyezkedik el. Bolyki Jánost a pincészet alapítóját már gyerekkora óta vonzotta a szőlész-borász szakma, így nem volt kérdés, hogy felnőttként mivel fog foglalkozni.

2003 óta készít borokat és már az első Bikavére 2006-ban Bordeaux-ban a Borok Olimpiáján ezüstérmet kapott. Azóta minden évben egy vagy két borral sikerül érmet elhozni a világ legnagyobb borversenyéről

A kőfejtő 3,2 hektáron helyezkedik el négy bányaudvarban,melyek alagutakkal vannak összekötve. A birtokhoz 9 pince tartozik: hordós pincék, palackos érlelő pincék és
vendéglátó pincék, melyek mindegyike megtekinthető egy pincelátogatással egybekötött borkóstoló során.
Minden pince csak egy pince, nem jó, nem rossz. Kő meg kő, meg tufa meg tégla meg ilyenek.
A jó, pince meg attól jó, hogy jó benne a bor, pontosabban annyira jó, amennyire a bornak jó benne.
Ami ezen túl van, a kovácsoltvas izé, és fából faragott izé csupán a méznek cukrozása.
A Bolyki pincében márpedig ilyenek nincsenek, de minden benne van, ami egy jó bornak kell, hogy szuper komfortosan érezze magát.


Bolyki János agrármérnök 1998-ban felsőfokú tanulmányai befejezése után alapította meg a Bolyki Szőlőbirtokot. Első körben 11 hektár szőlőt telepített, majd annak termőre fordultával újabb és újabb telepítések következtek, napjainkban 26 hektárosra nőtte ki magát a birtok, melynek méretét már nem szeretné tovább növelni, csak abban az esetben, ha nagyon kivételes adottságú dűlőre bukkan.


forrás:

Megjegyzés küldése

 
Top