0
Az árok délnyugatra néző napos oldala a Verőszala, északkelet felé néző oldala az Árnyékszala nevet kapta.

Az Eger környéki borvidék évszázados hagyományokkal rendelkezik, a szőlőtermesztés és a minőségi borkészítés meghatározza a térség életét. 

Eger városa alatt mintegy 120 km kanyargó labirintusszerű pincerendszer húzódik, amely mindenki számára megismerteti a történelmi borvidék múltját, jelenét, szőlő- és borkultúráját. A turisták igen kedvelt látogató helye, komoly bevételi forrást jelentve a városnak.


Eger, 1976. október 6. Régi pincék, régi házak a borkészítés évszázados múltjával és gazdag hagyományaival rendelkező Egerben. MTI Fotó: Kozák Albert

Eger északnyugati részén, a középkori városfalon kívül húzódik a Szala-patak völgye. Egykor itt, a mai Ráckapu téren volt a város egyik kapuja, amelyet hajdanán Szent Miklós kapunak neveztek, majd Martalóc kapunak, utóbb Rác kapunak. A Ráckapu térről nyílik a Rác hóstya egykori bortermelőinek pincesora.


A délkelet-északnyugat irányú vízfolyás mindkét partján tufába vájt pincék sorakoznak a házak mögött Verőszala és Árnyékszala néven. A két elnevezés az árok napsütötte és árnyékos oldalára utal: hajdan a napsugárzást élvező, „naptól vert” déli-délnyugati lejtőket nevezték „verő”-nek.

forrás: eger.hu, MTVA

Megjegyzés küldése

 
Top