0

Eger több mint nyolcmilliárd forintot, a tavaly lezárult uniós pénzügyi ciklusban rendelkezésre állónál jóval magasabb összeget, míg Heves megye összesen mintegy 67 milliárd forintot használhat fel a következő időszakban terület- és településfejlesztésre - közölte a megyei kormánymegbízott és a megyei közgyűlés elnöke keddi közös sajtótájékoztatóján a városban.
    
Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott kiemelte: a kormány partner Eger fejlesztésében. Ezt igazolja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból (TOP Plusz) Egernek juttatott forrás is, amely a korábbi uniós ciklusban felhasználható összeg több mint kétszerese.
   
Ezt a pénzt csak széleskörű társadalmi egyeztetésre és magas szintű szakértelemre alapozva lehet és szabad hatékonyan felhasználni - tette hozzá.
    
Jelezte: elengedhetetlen, hogy a TOP Plusz keretből megvalósuló fejlesztések találkozzanak az egriek és a városba látogatók igényeivel, elképzeléseivel, így garantálva az ott élők javuló életminőségét és Eger vonzerejének további növekedését.
    
A kormánymegbízott mindezek figyelembevételével konkrét javaslatokat is megfogalmazott, szólt egyebek mellett a helyi játszóterek megújításáról, új közösségi terek kialakításáról, energetikai fejlesztésekről, az önkormányzati gyűjtőutak korszerűsítéséről, a parkolóhelyek számának növeléséről és a megyeszékhely közlekedésbiztonsági helyzetének javításáról.
    
Fontosnak nevezte továbbá az egészségügyi alapellátás eszközállományának korszerűsítését, a házi segítségnyújtás és az új munkahelyek létrejöttét segítő infrastruktúra fejlesztését, valamint a turizmushoz és borgasztronómiához kötődő beruházások támogatását. Végül felvetette Eger belterületi árvízvédelmi kapacitásbővítésének szükségességét.
    
Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt: az ősszel megnyíló TOP Plusz források megteremtik a lehetőséget a megye települései számára eddig elmaradt beruházások és újak megvalósítására.
    
Emlékeztetett: az előző uniós pénzügyi ciklusban a megye a kezdeti mintegy 53 milliárd forinttal szemben végül 71,4 milliárd forint terület- és településfejlesztési forrást használhatott fel. A kormány által biztosított növekményből meghatározó részt tett ki a bölcsődefejlesztésre fordítható plusz 5 milliárd forint és a csapadékvíz-elvezetésre szánt 3,3 milliárd forintos kiegészítés - tette hozzá.
    
A 2021-ben kezdődő időszakban a Heves megye számára hozzáférhető induló keretösszeg az előzőnél magasabb: 62,3 milliárd forint - tájékoztatott, rámutatva, hogy ez kiegészül további csaknem 5 milliárd forint kormányzati támogatással.
    
A támogatandó célterületek változatlanok maradnak - közölte, újdonságként említve, hogy a forrásokra már komplex projektekkel is a pályázhatnak a megye települései, miközben megnyílik a belterületi utak önálló fejlesztésének lehetősége. Emellett a helyi közösségek fejlesztése a korábbinál szélesebb körű támogatásra számíthat - mondta a közgyűlési elnök.

forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top