0

Az angolkisasszonyok Bartakovics Béla meghívására telepedtek meg Egerben 1852-ben kapták meg a Kossuth Lajos úti épületet, ahol 1948-ig nevelték és oktatták az ifjúságot. 1990-ben indult újra a rend nyolcosztályos gimnáziuma, 40 leánygyermekkel – idézi fel a múltat Varga Pál igazgató. 

Az évek során Juhász Mária és Gärtner Julianna nővér irányítása alatt kiépültek az iskola jelenlegi szervezeti egységei: a nyolcosztályos leánygimnázium, alsó tagozat, zeneiskola és a leánykollégium. 2006-tól nyelvi előkészítő osztály indult és ezzel az iskola 13 évfolyamosra bővült. Nagy változás volt az iskola életében, hogy a 2007/08-as tanévtől fiútanulókat is felvesznek, mind az elemi tagozatba, mind a nyolcosztályos gimnáziumba. 

Ez mindenképpen jó döntésnek bizonyult, mert növekedett az iskola létszáma és sikerült a szülők igényeit is kielégíteni. Jelenleg az intézményben négyszáz diák tanul, és három nővér képviseli a rendet. Iskolánk erőssége, hogy a globalizálódóelszemélytelenedő világban személyességre törekszünk, a teljesítményre orientált társadalomban a személy értékére igyekszünk irányítani a figyelmet. A világnézeti sokszínűségben a keresztény értékrend hordozói, hirdetői, követői kívánunk lenni – fejtette ki az igazgató. 

Az iskolát színvonalas oktatás jellemzi, széleskörűen felkészít a főiskolai-egyetemi tanulmányokra. A hozzáadott pedagógiai értéket tekintve – amely megmutatja, hogy az iskola mit tesz hozzá a gyerekek tudásához – országosan a 11. helyen áll az intézmény. Megyénkben ez egyedülálló, amely alapvetően kis létszámú osztályainknak köszönhető, hiszen az átlaglétszám gimnáziumunkban 25 fő. Diákjaink jól szerepelnek a tanulmányi versenyeken, humán és reál tantárgyakból egyaránt. 

A gyerekeket a közösségi életre kívánjuk nevelni, igyekszünk megjelenni a város kulturális és egyházi rendezvényein – sorolja Varga Pál igazgató. Az iskolában minden évben megemlékeznek a rendalapítóról, Ward Máriáról. Reggel nyolckor szentmisével kezdik a programot, amelyet évente más és más színdarab és előadás követ. Idén a Légy jó mindhalálig című musicalt választották a nyolcadikosok, illetve megismerkedhettek a tanulók a rend négy iskolájának történetével. 

Ebben az évben 400 éves a szerzetesközösség, ebből az alkalomból hangversenyt rendeznek április 21-én az egri Bazilikában. Nagyszabású zenei koncertet ad a négy iskola – a kecskeméti, az egri, a budapesti és a piliscsabai – valamint a miskolci jezsuita gimnázium énekkara. Az iskola szeretettel várja a leendő diákokat. Február 10-én nyílt napot tartanak, ahol a szülők bepillantást nyerhetnek az alsó tagozat munkájába. 

Bővebb tájékoztatás honlapjukon, a http://www.sancta-maria.sulinet.hu oldalon található. 

Somogyi Kinga   

forrás: EGRI MAGAZIN, 2010

Megjegyzés küldése

 
Top