0

Az egri Dobó István Vármúzeum is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz, különböző programokkal várják a múzeumbarát érdeklődőket Egerbe.

RAJZPÁLYÁZAT A NÉPMESE NAPJA ALKALMÁBÓL
Beadási határidő: 2021. október 11.

Kiállítás: 2021. október 17.

A Népmese Napja alkalmából óvodásoknak és iskolásoknak szóló rajzpályázatot hirdetünk. A legjobb pályamunkákat kiállítjuk.
A Dobó István Vármúzeum ebben az évben is meghirdeti rajzpályázatát a Népmese Napja alkalmából. A gyermekek feladata, hogy a kiválasztott, az Őszi Fesztivál üzenetéhez kapcsolódó, zenei témájú népmeséből megjelenítsék az általuk legérdekesebbnek tartott jelenetet, szereplőt szabadon választott technikával. A legjobb pályamunka alkotójának csoportja vagy osztálya egy ingyenes foglalkozáson vehet részt a Dobó István Vármúzeumban. A beérkezett legszebb alkotásokat a Dobó-bástya rendezvénytermében állítjuk ki, melyeket az eredményhirdetés napján lehet megtekinteni.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES! Regisztrálni a pályamunkák határidőre történő beküldésével lehet.

2021. SZEP 28. - 2021. NOV 24. 15:00 - 18:00
SENIOR AKADÉMIA

A Senior Akadémia a nyugdíjasoknak szóló közösségi program a múzeum falai között. Felfedező séták, tárgyalkotó tevékenységek, különleges bemutatók várják az érdeklődőket.
A szépkorúak részére rendezett programsorozatunk tudományos-ismeretterjesztő előadásokkal, felfedező és alkotó foglalkozásokkal várja az 55- 60 év fölötti érdeklődőket. Célunk, hogy Eger város történelmét, Gárdonyi Géza művészetét valamint a múzeum gyűjteményeit megismertessük úgy, hogy az mindenki számára könnyen felfogható, világos, érthető legyen. Szeptember 18-án Gárdonyi Géza kertjében sétálhatnak az érdeklődők Szalainé Király Júlia irodalmi muzeológus vezetésével, miközben szó esik az író legkedvesebb időtöltéseiről, természetszeretetéről. Október 16-án Könyvvilág címmel a megújult Nagypréposti Palotába invitáljuk a seniorokat, ahol Szécsényi Orsolya könyvtáros mutatja be az épületet és a Helytörténei Gyűjteményt. November 10-én és 24-én tárgyalkotó tevékenység keretein belül az ötvösművészettel és a reneszánsz fafestéssel, valamint azok mesterfogásaival ismerkedhetnek a résztvevők Veréb Emese múzeumpedagógus segítségével.

Programidőpontok leírása
Séta a Gárdonyi-kertben: 2021. szeptember 28. 15.00 óra
Könyvvilág: 2021. október 16. 10.00 óra
Ötvösművészet: 2021. november 10. 14.00 óra
Reneszánsz famennyezetek: 2021. november 24. 14.00 óra

INGYENES PROGRAM!

2021. OKT 02. 10:00 - 15:00
TARISZNYAVÁRI MULATSÁGOK

A Tarisznyavári Mulatságokon megismertetjük az érdeklődőkkel az Egerre oly jellemző borászathoz kapcsolódó régi mesterségek titkait, különleges fogásait úgy, hogy maguk a résztvevők is kipróbálhatják ezeket.
A Tarisznyavári Mulatságok egy színes családi program az őszi napsütésben. Ebben az évben az egri borászat ősi mesterségét helyezzük fókuszba, kapcsolódva a Dobó István Vármúzeum új virtuális kiállításához, az Egri BORkóstolóhoz. A látogatók részesei lehetnek az alkotás örömének, miközben új ismereteket, fontos tudnivalókat sajátítanak el, bővítik történelmi tapasztalatikat, mélyítik műveltségüket, hasznos tudásra tesznek szert. Vendégünk lesz ezen a napon a fazekas, a fafaragó, a borász, a kosárfonó. Bemutatjuk virtuális kiállításunkat is az érdeklődőknek.

JEGYÁRAK:
A részvételi díj 1000 Ft/fő minden résztvevő számára.

A karszalaggal rendelkező vendégeink valamennyi tárgyalkotó tevékenységben részt vehetnek és egy tárgyat készíthetnek.

2021. OKT 04. - 2021. OKT 15. 9:00-16:00
UGRI ÉS BUGRI, A KÉT MÓKUSTESTVÉR - JÁTÉK A GÁRDONYI-KERTBEN

Gárdonyi Géza Ugri meg Bugri című meséjének feldolgozása sok játékkal a Gárdonyi-kertben a legkisebbeknek.
Az ismert Gárdonyi mese feldolgozásával az óvodásoknak és az alsó tagozatos gyermekeknek hirdetünk múzeumpedagógiai tematikus hetet. A programok során megismerjük, a gyerekekkel átéljük Gárdonyi Géza egyik legkedvesebb meséjét, felfedezzük Gárdonyi Géza hatalmas, nemrégiben megújult kertjét, a búcsúzó ősz színeit, Gárdonyi Géza legszebb gondolatait a természetről. A kertben lakó mókusoknak, madaraknak etetőt, téli eleséget készítünk és teszünk ki a kert több pontjára.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

JEGYÁRAK:
Részvételi díj: 600 Ft/fő

2021. OKT 17. 10:00 - 16:00
AZ EGRI VÁR NAPJA

Az Egri Vár Napján az 1552-es egri hősök emléke előtt tisztelgünk változatos és izgalmas programokkal, melyekkel megidézzük az 1552-es eseményeket, és rendhagyó módon bemutatjuk a múzeumot.
1552. október 17-én a törökök feladták az Egri vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. Idén ezt az emlékezetes napot múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, családi programokkal, fegyver-és viseletbemutatókkal, történelmi játszóházzal, szakmai programokkal ünnepli a Dobó István Vármúzeum. A kiállításokat a kurátorok mutatják be, a kazamatákban az Egri Vár Vitézei kalauzolják az érdeklődőket. 9 és 17 óra között a Dobó István Vármúzeum állandó kiállításai ingyenesen látogathatók. Ezen a napon nyílik meg a Népmese Napjához kapcsolódó pályázat győzteseinek és helyezettjeinek kiállítása is.

JEGYÁRAK:
A múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók.
A kazamata-vezetés díja: 500 Ft/fő

2021. OKT 25. - 2021. OKT 27. 10:00 - 16:00
ALKOTÓI SZABADSÁG

Az őszi szünet a múzeumban is izgalmas! Tárgyalkotó, kézműves tevékenységgel különleges, hasznos időtöltést kínálunk az őszi szünetüket töltő diákoknak, szüleiknek és a tanároknak.
Az őszi szünetben is arra törekszünk, hogy a szabadságon lévők a múzeumban, hasznosan töltsék el szabadidejüket. Három napon keresztül különböző mesterségekhez kapcsolódó alkotónapokat tervezünk, melyek során az érdeklődők egy-egy mesterséggel és annak fogásaival ismerkedhetnek meg. Lesz nemezelés, kötélverés, tűzzománc, fa-és üvegfestés, jó idő esetén papírmerítés. Ki-ki kedvére válogathat. A programok a három nap során kötetlenül zajlanak majd.

JEGYÁRAK:
Részvételi díj: 500 Ft/fő. A díj kifizetésével egy adott tevékenységhez kapcsolódóan egy tárgy készíthető el.

2021. NOV 02. - 2021. NOV 19. 9:00-16:00
LANTOMMAL HARCOLOK A HAZÁÉRT. AZ ÉNEKMONDÓ TINÓDI

Tinódi Lantos Sebestyén életműve sok tanulsággal szolgál. A foglalkozásokon az 1552-es egri ostromot bemutató művével, az énekmondók nem mindennapi életével ismerkedhetnek meg a gyerekek számos interaktív tevékenység segítségével.
A múzeumpedagógiai témanapon megismerkedünk 16. század kultúrájával és a Tinódi által írt egri históriával, valamint annak summájával. A két históriás ének felépítését tanulmányozva részleteket hallgatunk, majd énekelünk a korabeli kottakép segítségével. Online és papír alapú játékos feladatok segítenek a mű értelmezésében, az Egri vár még alaposabb megismerésében, majd a nap végére mindenki elkészítheti saját pajzsát is Tinódi címerének mintájára.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

JEGYÁRAK:
A foglalkozások részvételi díja: 600 Ft/fő

2021. NOV 04. 14:00 - 17:00
GÁRDONYI EMLÉKNAP

Az Egri csillagok írójára emlékezünk halálának évfordulóján koszorúzással, emléküléssel és irodalmi teadélutánnal.
Gárdonyi Géza életműve rendkívül szerteágazó, és nagyon sok részlete ismeretlen a nagyközönség előtt. Az emléknapot 21. alkalommal rendezzük meg azzal a céllal, hogy jobban megismertessük a nagyszerű hagyatékot. Az író halálának évfordulójához kapcsolódóan megkoszorúzzuk az Egri várban található sírját, majd ismeretterjesztő előadásokon méltatjuk munkásságát és irodalmi teadélután keretén belül elevenítjük meg művei legszebb részleteit.

Programidőpontok leírása
2021. november 4. 14.00 -  Az író sírjának megkoszorúzása az Egri várban
2021. november 4. 15.00 - Emlékülés és teadélután a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban

INGYENES PROGRAM!

2021. NOV 08. - 2021. NOV 12. 9:00-16:00
MÚZEUMI MÁRTON-NAP

A múzeumpedagógiai tematikus hét során a Márton-napi szokásokat elveneítjük fel a legkisebbekkel.
A múzeumpedagógiai tematikus héten óvodás kortól felső tagozatos korig várjuk azon iskolás csoportok jelentkezését, akik közelebbről szeretnének megismerkedni a Márton-nap eredetével, a hozzá kapcsolódó szokásokkal, a szokások modern továbbélésével. A múzeumi órákhoz tematizált műhelyfoglalkozások is kapcsolódnak.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

JEGYÁRAK:
Részvételi díj: 600 Ft/fő

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megjegyzés küldése

 
Top