0
Izgalmas kultúrprogramok, vezetett túrák, vadregényes ösvények – kirándulóhelyek, melyeket érdemes felfedezni a napsütéses, nyugodt őszi napokon

Kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

7 mesebeli kirándulóhely

Eger festői környezetben fekszik, bármerre indulunk is el, hangulatos kis falvakat találhatunk a közelében.
Útra kelhetünk kerékpárral, busszal, autóval, esetleg felülhetünk az ország egyik legszebb vonalán haladó vonatra is Eger és Szilvásvárad között. Válasszunk a hegyi falvak közül egy kedvencet, vagy vegyük délre az irányt és mártózzunk meg Magyarország legvadregényesebb tavában, a Tisza tóban, Egertől alig 35 kilométerre!

Egerszalók - a Gyógyvizek völgye

Egerszalókról elsősorban a különleges Sódomb és a mellé épült szálloda szokott eszünkbe jutni. A település azonban több érdekes programot is kínál a fürdőzés mellett, előtt vagy után. 

A Gyógyvizek völgyének keletkezése

1961-ben a mérnökök kőolajat kerestek, de helyette 68 Celsius fokos, ásványi anyagokban rendkívül gazdag termálvíz tört fel a kútból. Az 1987-ben fúrt Mária-kút vizét 1992-ben gyógyvízzé minősítették, mely segíthet az érelmeszesedés, ízületi, reumatikus panaszok esetén, valamint baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek rehabilitációjában. 2016-ban a gyógyforrások körüli terület gyógyhellyé lett nyilvánítva.

A Sódomb

A Sódomb Egerszalók szimbóluma és védjegye. A Vendel-kút vizéből lerakódó ásványi sók jellegzetes alakzatokat építenek: különleges, oszlopfőre emlékeztető, vakítóan fehér formák képződnek. A szakemberek mésztufa kúpként említik, a népnyelvben Sódomb. A fürdő mellől egy kellemes sétával könnyen megközelíthető és közelről élvezhető a látványa.
Egertől alig 20km-re fekszik Bélapátfalva, jól megközelíthető autóbusszal és vasútvonalon is.

Kevés település kapott olyan lenyűgöző „hátteret” a természettől, mint ez a kisváros: a Bélkő-hegy kétmillió éves sziklái védőn magasodnak a lakóházak felé.

Túrázás a Bélkőre

A Bélkő 815 méter magasan fekvő tetejére 5 km hosszú, 7 állomásból álló kényelmesen emelkedő tanösvény vezet, ami gyalogosan járható be, felfelé kb 2-2,5 óra, lefelé kb 1,5 óra alatt. Az egyes állomásokon táblák segítségével ismerkedhetünk meg a hegyen élő növény-és állatvilággal, a sziklák, ásványok sokszínűsége megragadja a szemlélőt. A hegy tetejéről Magyarország egyik legszebb panorámája tárul elénk: tiszta időben látjuk a Tisza vonalát, és a Tátrát is.
Fotó: Konfár Tibor
A tanösvény a Ciszterci Apátság mellől indul.

Apátság

A település apátságát 1232-ben alapította II. Kilit egri püspök- a csodálatos templom közel 800 éves falai között mintha megállt volna az idő- a küszöbön belépve csak a nyugalom, a béke, a csend fogad. Magyarország egyetlen épségben maradt középkori ciszterci apátsági temploma ez, benne hazánk egyik legrégebbi, még működőképes orgonájával, amit hangversenyek, kulturális programok, esküvők, egyházi események alkalmával szólaltatnak meg a hozzáértő zenészek.

Ha családi kirándulás, akkor Felsőtárkány

Felsőtárkány Egertől 11 km-re található a Bükk lábánál, csodálatos panorámájával és természeti adottságaival az egriek egyik kedvenc kirándulóhelye. Felsőtárkány megközelíthető autóval, távolsági busszal vagy egy kellemes, forgalomtól elzárt kerékpárúton.
Felsőtárkány ékköve a Szikla-forrás és tó. Piknikezésre, horgászásra, játszóterezésre és erdei tanösvények megtekintésére is lehetőségünk van itt, bár az ősfákkal körülölelt tó látványa önmagában is elbűvölő.
A falu fölött magasodó Vár-hegyen a kőkorszak óta mindig állt erődítmény, középkori várának pedig nyoma is alig maradt. Az oromra egy viszonylag rövid (10 perces) séta visz fel, a kilátás káprázatos.
Szarvaskő hazánk egyik legszebb fekvésű települése. 

Az Eger-patak szűk völgyében épült falut vulkáni kőzetekből álló meredek hegyoldalak fogják közre. Az Egertől közúton 10 km-re található település autóbusszal és vonattal is megközelíthető, hiszen keresztülhalad rajta az Eger-Szilvásvárad vasútvonal, mely hazánk egyik leghangulatosabb vasútvonala. Érdemes tehát meglátogatni Szarvaskőt és bejárni a környékét.

Geológiai értékek

A település országos, sőt nemzetközi hírnevét földtani szakmai körökben főleg azáltal szerezte meg, hogy a környék vulkáni kőzeteinek vasérc és titántartalma igen magas. Szarvaskő földtani érdekességeit egy geológia tanösvény mutatja be. A faluközpontból induló 9 km hosszúságú körutat, a fehér négyzetben ferde kék sáv jelzést követve tudjuk bejárni. Ez nagyjából 4 órát vesz igénybe, de a fáradozást megéri, hiszen a 10 állomásponton izgalmasabbnál izgalmasabb látnivalók várnak ránk. Láthatjuk a több millió éves tengerpart maradványát, melyben az akkori sekély tengerben élő vastaghéjú kagyló, Ostrea maradványa található vagy megcsodálhatunk olyan párnalávát mely az egykori tenger mélyén a víz alatti bazaltos lávafolyásból keletkezett.
Szilvásvárad a Bükkben található, mindössze 30 kilométerre Egertől. Páratlan szépségű természeti adottságokkal rendelkezik. 

A Szalajka-völgyben található a település egyik szimbóluma a festői Fátyol-vízesés, továbbá a Szikla-forrás, az Istállós-kői-barlang (Ősemberbarlang), Felső-tó, pisztrángos tavak, Vadbemutató kert, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, Szabadtéri Erdei Múzeum és Erdei Iskola, Kárpátok Őre és a Szalajka-forrás.

A völgyet feltérképezhetjük gyalog, a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton, kerékpárral (kölcsönzésre van lehetőség) és fél útig lovas fogatokkal is.

A Szalajka-völgy elején a „Szalajka - Fatelep állomásról” indul az Erdei Kisvasút, célállomása a mesés szépségű Gloriette-tisztás. A kirándulók jellemzően innen sétálnak visszafelé a völgyben, ahol falatozók és elegáns éttermek várják a látogatókat. Ha tehetjük, feltétlen kóstoljuk meg a friss, helyben nevelt pisztrángot és a bükki vadhúsból készült ételkülönlegességeket.
Az Ősemberbarlanghoz tanösvény vezet felfelé. A világ legrégebbi ékszerei között van az itt talált két, csontból készült, kifúrt, zsinórra függeszthető amulett. A barlangi medve (Ursus speleus) koponyatemetkezést (koponya depoziciót) mutató legrégebbi lelőhelyei között szerepel a barlang végében előkerült három koponya. Jelenlegi tudásunk szerint az íjhasználatának legrégebbi nyomai a világon az itt előkerült apró csonthegyecskék. Az Istállós-kői-barlang pleisztocén (jégkori) rétegeiből előkerült 66 fajból álló fauna a világon a leggazdagabb az aurignaci korú feltárások között, és még egy érdekesség, hogy a mikrofaunából 3 új emlős és 20 (!) új madár alakot írtak le az egész világon először. A régészeti ásatások során az alábbi, jégkorszaki állatok csontjai kerültek elő: rénszarvas, barlangi medve, ősbölény, gyapjas mamut, barlangi oroszlán, farkas, barlangi hiéna, kőszáli kecske.
Noszvaj a Bükk déli kapujában

Egertől 10 kilométerre fekszik a festői szépségű Kánya-patak völgyében. A közel kétezer fős település bővelkedik a szebbnél-szebb és érdekes látnivalóban.

De la Motte kastély

A De la Motte kastély Noszvaj legértékesebb gyöngyszeme, az ország legkisebb barokk kastélya, mely a copf stílusjegyeket is magán viseli, 1774-78 között épült Fellner Jakab tervei alapján. A kastélyhoz egy úgynevezett angolpark is tartozik, ahol különleges díszcserjéket és fakülönlegességeket láthatunk, ráadásul, még egy játszótér is található itt, hatalmas erdei fenyők árnyékában. 
Cím: 3325 Noszvaj, Dobó István u. 10.
Nyitva tartás: H-Vas 11:00-17:00

Barlanglakások

 A 19. század elejétől alakultak ki a Bükkalján oly sok helyen előforduló riolittufába vájt barlanglakások. A falu délkeleti részén található telep ma mind lakatlan, alkotótelepként működve várja az oda látogatókat.
A címlapfotó illusztráció.

forrás: visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top