0

A Mész-hegy – Nyerges-tető helyi jelentőségű természeti területet. A terület nagysága 146,64 hektár. Alapkőzetét döntően riolittufa, kisebb részben ignimbrit adja.

Botanikailag legértékesebb területei a Mész-hegy nyugati oldalán található melegkedvelő tölgyes, valamint az erdőssztyep-,és lejtősztyeprét foltok, melyekben számos védett növény- és állatfaj is él.

A területen található kaptárkövek geomorfológiai és kultúrtörténeti szempontból is értékesek.

Az alapanyagukat szolgáltató riolittufa körülbelül 20 millió éve keletkezett, azóta a természet erői szabadon pusztítják felszínét. A kőbe vájt fülkék kora megközelítően 500-1500 év, kifaragásuk oka máig ismeretlen.

Újabb eredetűek (kb. 100-200 év) a pincék és a pihenőhelyként, őrkunyhóként használt bújók, melyek a terület művelése kapcsán kerültek kifaragásra. A területen a 2011-2012-es terepbejárások alapján 26 védett növényfaj fordul elő, irodalmi adatok további 9 védett növényfaj előfordulásáról tájékoztatnak.

A terepi felmérés alapján 92 védett állatfaj fordul elő a területen, irodalmi adatok további 23 védett állatfaj jelenlétét dokumentálják.

forrás: eger.hu

Megjegyzés küldése

 
Top