0

Szakácsdinasztia leszármazottja, 1878-ban nyitotta meg csemegeüzletét Budapesten, ahol saját készítésű ételeket is árult. 1884-ben megalkotta és az 1885-ben Budapesten, a mai Városligetben megrendezett Első Budapesti Országos Általános Kiállításon be is mutatta a dobostortát, mely azóta világszerte ismertté vált. 

A kiállításon egyébként egy előkelő vendéglőt üzemeltetett, igen borsos árakkal, ahol 80 pincér, 10 szakács és 10 mosogatónő dolgozott. 

Az élelmiszerek között tartósított ételeit is felvonultatta: spárgát, cukorborsót, szarvasgombát, lúdmájat és balatoni fogast, továbbá Tokaji-ecetet és vadhúsecetet. A reprezentatív pavilont még a császári pár is meglátogatta és természetesen meg is kóstolták az akkori szokásoktól igen eltérő Dobos tortát. 

Szakíróként is kiváló volt. Több könyvet is megjelentetett, de a legismertebb a Magyar–franczia szakácskönyv (1881) volt. Pavilonja volt az 1896-os kiállításon is. Üzletét 1906-ban adta fel, a Dobostorta receptjét ebben az évben átadta az Ipartestületnek. Vagyona nagy részét hadikölcsönbe fektette, s így 1924-ben Budapesten, 77 évesen szegényen halt meg.

Eger Dobos Cukrászda

A Dobos cukrászda 1966-ban nyitotta meg kapuit Egerben a Széchenyi utca 6-ban. Először Bencs Kálmánné, majd Cseh Andrásné volt a vezető. Ekkoriban a vidék Zserbójának is nevezték. A vendégköre hatalmas volt és jóval túlment Eger határain. 

A vendégeket helyben készült sütemények széles választéka várta. 1992-ben Szilágyi Erzsébet (14 évesen szakmunkás tanulóként kezdett dolgozni a szakmában) vásárolta meg a már kissé leamortizálódott épületegyüttest a berendezéssel együtt. A helyszín nem változott, csupán a belső terek újultak meg azóta többször is, alkalmazkodva a kor elvárásaihoz. A név is Dobos Cukrászdáról Café Dobos-ra módosult, amely már sugallta új irányt. Már nem cukrászda, hanem inkább kávézó lett. A gyönyörű Tiffany-üvegablak Szontagh Pál munkája. 

Kész, ennyi volt, örökre bezárt a Dobos Cukrászda

Talán egyszer majd valamikor, egy másik helyen újra kinyit. A heol.hu közölte a hírt, miután megkeresték az új tulajdonost. Mivel az egriek, illetve az ide látogatók csak a bezárt épületet látják már egy ideje, a lap megérdeklődte azt is, hogy mi lesz a hely jövője, milyen -funkciót kap majd a hely.

A heol.hu-nak az új tulajdonos annyit közölt, hogy az ismert helyen a
Dobos cukrászda többé bizonyosan nem nyit ki, mivel az adásvételkor a régi tulajdonos a Dobos Cukrászda védjegyet nem adta¬ el, csak az ingatlant.
Jelenleg átalakítási munkálatok folynak a helyen, ami annak a jele, hogy szintén vendéglátással fognak foglalkozni a volt Dobosban. Ami biztos, hogy Dobos névvel azon a Széchenyi utcai helyen már nem fogunk találkozni viszont máshol elképzelhető. A Dobos név megmaradt, így a névvel még találkozhatunk.

A címlapfotó illusztráció

forrás: ezenanapon.gz, egriugyek.hu, heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top