0

A templom gazdag díszítésű ikonosztázát egyszer mindenképp látni kell.

Egerben számtalan látnivaló várja a turistákat. A templomok közül valószínűleg a bazilika az, amit a legtöbben felkeresnek, és viszonylag kevesen sejtik, micsoda szépséget rejt a megyeszékhely északi részén, egy dombon álló templom.

Az egri Szent Miklós-templomot Görögkeleti Szerb templomként és Rác templomként is ismerik, jelenleg múzeumként is funkcionál, és igazán érdemes felsétálni hozzá, hiszen többek között egy valóban pompás ikonosztáz található benne.

Templom a dombon

A Szent Miklós-templom a Vitkovics Mihály utca 30. szám alatt található. 1785 és 1799 között épült, helyén korábban egy Ágoston-rendi épület állt. A török hódoltság idején nagy számban telepedtek le szerbek, görögök és más ortodox hitű népcsoportok a területen, akik az omladozó építmény helyére saját templomot szerettek volna felhúzni. A zömében borkereskedésből élő, tehetős szerbek és görögök kívánságának - akiknek állítólag a város a bikavér vörösbort is köszönheti - végül II. József engedett, így 1785-ben megkezdődhetett az építkezés Pavolni János egri mester tervei alapján.

A szakrális épület költségei nagyrészt adományokból jöttek össze. A hazánkban található görögkeleti templomok között ez a legnagyobb, és egyes vélemények szerint a legszebb is. Copf stílusú, ami a rokokóval együtt a barokk késői, a klasszicizmust megelőző ága. Már letisztultabb, áttekinthetőbb vonalvezetés jellemző rá, fontos szempont volt az egyszerűség és a világosság. A templom magas elhelyezkedése miatt a város több pontjáról, például a várból is jól látható, megfigyelhető például ezen az 1969-es felvételen is, balra hátul.

Az épület napjainkban múzeumként működik, ami egész évben várja a látogatókat. A körülötte lévő sírkertből csodálatos kilátás nyílik a városra. Bent pedig a zarándokhely történetét bemutató kiállítást is meg lehet nézni. A copf stílusú szószék és a vörösfenyőből készült padok mellett a baldachinos oltár is kivívhatja a turisták csodálatát, azonban minden látnivaló között a legimpozánsabb az ikonosztáz.

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://femina.hu/utazas/eger-rac-templom/#

Megjegyzés küldése

 
Top