0

Katalin-naphoz férjjósló hiedelmek és praktikák kapcsolódtak. Ilyenkor is szoktak vízbe tenni gyümölcságat, „katalinágat”, s ha az karácsonyra kizöldül, a lánynak közeli férjhezmenetelt jósolt.

A jóslások fő ideje a fiúk számára: a legények ezen a napon tudakozódhattak jövendőbelijük iránt. Lopott leányinget tettek a párnájuk alá, abban reménykedve, hogy megálmodják a feleségüket. Más helyen a fiúk Katalinkor böjtöltek, hogy álmukban meglássák a jövendőbelijüket.

November 25. Katalin napja

Katalin női dologtiltó nap. A Ilyenkor nem sütöttek kenyeret. Nem szabad szántani, kocsiba befogni. Leálltak a malmok is.

A Katalin-napi időjárásjóslás közismert:

„Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog.”

Katalin napjával befejeződtek az őszi bálok, lakodalmak.

Sienai Szent Katalin 1974-ben született, a Szent Domonkos rendben tevékenykedett, ápolta a betegeket, segített a szegényeken, megtérítette a bűnösöket. Nagy békítő befolyása volt kora politikai életében. A lélek bölcsességével tűnt ki, ő volt az első nő, akit egyháztanítóvá avattak. 33 éves korában halt meg, a magára kiszabott aszkézis következtében.


Mivel Katalin mindig védte a hit igazságát, ezért a filozófusok, teológusok, ügyvédek, majd a középkori főiskolák, könyvtárak, tanárok, tanulók védőszentje lett. Mivel sokat segített a betegeknek, elesetteknek, a kórházak és börtönök védőszentje is ő lett.

Katalin-napi népszokások, időjóslás

Ez a nap a régi pásztoremberek emlékezetes napja volt, ekkor hajtották ki utoljára a csordát.
Katalin napkor a dughagymát a szabad kéménybe kötötték, hogy átjárja a meleg és ne magozzon fel.
 
Régen, ez után az ünnep után már nem rendeztek lakodalmat, mert megkezdődött az adventi időszak.
Lányos háznál, szokás volt Katalin-napkor egy gyümölcsfa ágát vízbe tenni és ha ez karácsonyig kivirágzott, akkor a lány a következő évben férjhez mehet.

Ha Katalin kopog, Karácsony locsog, tartja a mondás, ami azt jelentette, ha Katalinkor fagyott, akkor bizony nem számíthattak fehér Karácsonyra.

borítókép -.meteoprog.hu

Forrás: Népi kalendárium / meteoprog.hu

Megjegyzés küldése

 
Top