0

Verpelét központjában egy különleges kis épület áll, ami már messziről kirí a többi ház közül.

Az 1964-ben műemlékké nyilvánított épület valószínűleg a XVIII. század végén, vagy a XIX. század elején épülhetett, de pontos keletkezési idejéről nem tudni, ugyanis akkoriban nagy népvándorlás volt jellemző a környéken, és semmilyen dokumentum nem maradt fenn a kovácsműhelyről.

műhelyben és a környékén végzett ásatásokkor a legfelső rétegekből vaseszközök kerültek elő, mélyebben azonban csak középkori cserepeket találtak a régészek.

A műhely XV. századi eredetére nincs bizonyíték, mindössze annyi biztos, hogy ezen a területen a középkorban falu volt, és lehetséges, hogy vagy az épület helyén, vagy a környékén volt egy kovácsműhely, és azt őrizte meg a népi emlékezet – részletezte Bozóné Tamássy Judit. Hozzátette, formáját, építőanyagát tekintve későbbre tehető a műhely a keletkezési ideje, sajnos a műhelyben dolgozó kovácsokról nem maradt fenn sok adat.

Csak az utóbbi fél évszázadról tudjuk, hogy kik dolgoztak benne, korábbról nincs feljegyzés. Nagy József, Simon László, Jakab Ernő és Pintér Béla munkásságáról van tudomásunk, ők 1959-ig dolgozhattak a műhelyben, mert azt követően a községi tanácshoz került az épület, melyet később még terményraktárnak is használtak.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top