0

A Gótikus Püspöki Palotában megismerhetjük az Egri vár történetét, a Kazamata alagútrendszerében felfedezhetjük a 16. század végvári életének hétköznapjait, a Kálvária dombon gyönyörködhetünk a kilátásban.

A Vár hatalmas. Bejárhatjuk önállóan, de választhatjuk az Egri Vitézek idegenvezetését is, sok izgalmas történetet hallhatunk tőlük. 

A Gótikus Püspöki Palota az Egri vár egyetlen olyan épülete a várfalakon belül, amely már a 16. században is állt. A házat akkor még főhadiszállásként használták, ezen falak között tervezte meg Dobó István a csata stratégiáját.

A Kazamata az Egri vár földalatti titkos alagútrendszere, mely az 1552-es ostrom idején kulcsszerepet játszott a törökök felett aratott magyar győzelemben.

A várpalota földszintjén található Hősök terme annak idején a mainál valamivel nyomasztóbb légkörrel bírt, a harcok idején még kápolnaként működött, ahol a halálra ítélt rabok az utolsó éjszakájukat töltötték. Az ebből a korból származó falrajzokat máig láthatjuk.

Alattunk fekszik a város, a távolban magasodnak a Bükki Nemzeti Park hegycsúcsai, tiszta időben pedig még a Kékestetőt is láthatjuk. Nyáron, amikor késő estig van nyitva a vár, innen tárul elénk a legcsodálatosabb naplemente Egerben!

Az Egri vár mélyén húzódó Panoptikumban személyesen is találkozhatunk az Egri Csillagok című könyv szereplőivel. Lejutáskor figyeljünk a lépcsőkre, mert a meredekséget még más igényekhez mérték annak idején!

fotó: Egri Vár, facebook

További  részletet a forrás eredeti helyén olvashatsz: 

Megjegyzés küldése

 
Top