0

Gárdonyi Géza háza máig nyitva áll a látogatók előtt. Vendégeskedjünk az írónál, tapasztaljuk meg a háza különleges hangulatát és csodáljuk meg a faragott asztalt, aminél sok más könyv mellett a világhírű Egri csillagok című regény is megszületett! Gárdonyi Géza 1897 és 1922 között élt ebben a házban.

Az írónak szerelem volt első látásra az akkor még városszélinek számító ingatlan, azt érezte, hogy csak itt szeretne élni és ebből nem is engedett. A rajongás elsősorban a teleknek szólt, amit könnyen megérthetünk mi is, ha kiállunk a kertjébe és szétnézünk onnan. Mellettünk a vár, alattunk a város, a távolban pedig ott magasodnak a Mátra hegycsúcsai.

A vásárláskor Gárdonyi Géza még egy romos házat vett meg, amit fokozatosan alakított át a saját igényeinek megfelelően. Az író szerette a csendet és a magányt, innen is származik beceneve: az egri remete. Gárdonyi hamarosan megvásárolta a ház mögötti szőlőst, ahová új házat épített a családjának, ő pedig egyedül maradt az öreg házikóban.

Az író házának egyik különlegessége a dolgozószoba üvegteteje.

Ez közvetlenül az íróasztal fölött található és azt a célt szolgálta, hogy Gárdonyi Géza mindig egyenletes, szűrt fényben munkálkodhasson. Ha már bent járunk, vessünk egy pillantást az író impozáns, majd’ tízezer darabból álló könyvgyűjteményére is!


forrás: visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top