0

Alighanem Egerben jut egy lakosra a legtöbb Gárdonyihoz köthető dolog, a város máig nagyon büszke az íróra.

Itt találhatjuk Gárdonyi házát és sírját, emellett belefuthatunk Gárdonyi utcába, Gárdonyi gimnáziumba és hat darab Gárdonyi szoborba is. Utóbbiak száma 2014-ben bővült, amikor is elkészült a legújabb, egész alakos mű, mely pipázás közben ábrázolja az írót. Mindezt ráadásul a róla elnevezett téren, hát szólhatna ennél jobban Gárdonyiról egy város?!

A szobor a tér vár felőli oldalán ül és fiatal kora ellenére már most is kiváló alanya volt több ezer fényképnek.

Érdekesség:

A Gárdonyi Géza tér helyén egykor a város halpiaca állt, ide jártak friss békacombért a helyiek. Ma a Dobó tér egyik kiszolgálótereként funkcionál a terület, nagyobb rendezvényekkor ezt is gyorsan belakja a város.


Zalár József utca  története  ­­­­

A Bajcsy-Zsilinszky utca folytatásaként a Dobó tértől a Katona István térig tartó utca. Korábban egy vendégfogadóról Oroszlán utcaként ismerték az egriek. Az utca északi végét, a Tábornok-ház előtti teret a régiek Halaspiacnak nevezték.

ZALÁR JÓZSEF U. 1. SZ.
Lakóház

L-alaprajzú egyemeletes későbarokk lakóház. A 18. században a Keller, majd a Mészáros család tulajdona, később Tavassy Antal polgármester özvegyéé.

ZALÁR JÓZSEF U. 3. SZ.
Lakóház

Téglalap alaprajzú egyemeletes lakóház jelenleg tetőtér-beépítéssel. Két 18. századi ház felhasználásával épült.

ZALÁR JÓZSEF U. 11. SZ.
Tábornok-ház

A Helytartótanács 1756-ban utasította a városi tanácsot, hogy gondoskodjon a császári generális számára megfelelő kvártélyról. A Pichler György egri kőművesmester vezette munkálatok 1757-ben be is fejeződtek. A barokk lakóházban jelenleg egy kínai étterem funkcionál. Korábban ipari szakmunkásképző működött benne. A kórház felé vezető hidat Generális-hídnak nevezték.

Szerzetesi fürdő

A karthauzi szerzetesek fürdőjét, a Balneum Carthusiensiumot már 1448-ban említik az okleveles források. A mai Katona tér délkeleti sarkában lehetett, a Tábornok-házzal szemben a patak jobb partján. 1551-ben pusztult el.

forrás: visiteger.com, beszeloutcanevek.ektf.hu

Megjegyzés küldése

 
Top