0

Az országban egyedülálló módon, Egerben találhatunk Zsolnay mázzal borított díszkutat, ráadásul mindezt egy szintén nem hétköznapi helyszínen: egy bevásárlóközpont udvarán!

Az alapokhoz egészen 1894-ig kell visszanyúlni, amikor is megépült a bevásárlóközpont épülete. Hihetetlenül hangzik?

A történetben tényleg van egy kis csavar, hiszen az épületkomplexum ekkor még dohánygyárnak épült és ebben a funkciójában is működött 111 évig. A kút 1996-ban került a ma is látható helyére, a gyár 100. évfordulója alkalmából.


Az ipari épületet kiszolgáló, díszes víztornyot ábrázolja. 2005-ben a dohánygyár elment, ám jött helyette a mai bevásárlóközpont, ami tisztelettel állt a múltjához és nem csak megőrizte az épület értékes részeit, de fel is újította- és mostanáig használja azokat!

Az egri bevásárlóközpont így az ország egyik legérdekesebb és legértékesebb ilyen egysége lett, ahol egyedi módon keverednek a százéves emlékek napjaink trendjeivel. Az egyik ilyen megőrzött érték volt többek között az ősfás díszpark is, benne a Zsolnay kúttal.

Ha végeztünk a vásárlókörutunkkal, üljünk le az árnyas fák alá és élvezzük a kilátást a felújított víztoronyra és az azt ábrázoló Zsolnay kútra!

forrás: visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top