0

A Bükkalja festői fekvésű településéről, a számos látnivalóval büszkélkedhető, idilli hangulatú Noszvajról jó néhány remek túrát tehetünk a Bükk hegység déli részébe. 

A falu északi részén kiépült romantikus Síkfőkútról, a vadregényes Kánya-patak völgyében mászunk fel a népszerű Várkúti turistaházhoz, ahonnan a Bükkalja egyik legszebb panorámáját nyújtó Kövesdi-kilátóhelynél érjük el utunk legmagasabb pontját. A Vasbánya-nyereg és a romos Novaji kunyhó érintésével ereszkedünk vissza a tóparti üdülőhelyre, Síkfőkútra.

Noszvaj, séta a faluban

oszvaj egyik legkitűnőbb, de mindenképp legjobb elhelyezkedésű szállodája, a késő barokk stílusú De la Motte-kastély mellett lévő Tündérkert Hotel épülete elől indulunk körsétánkra. A belépőjegyeket a Tündérkert recepcióján tudjuk megváltani. Részletes infó a kastélyról itt!

A kastély unikornisokkal díszített főkapujánál lévő elágazásnál menjünk lefelé a Dobó István utcán, melyen pár perc alatt leérünk a hajdani Magtár nagy épülete mögé. A jelenleg fogadóként, borozóként funkcionáló, az 1780-as években épült, eredetileg magok tárolására használt épület színvonalasan felújítva várja a turistákat.  A helyi jellegzetességeket kínáló étterem csak előzetes foglalással tart nyitva, de a borozóba helyi borkülönlegességeket kóstolni a nyitvatartási időben bármikor bemehetünk. Az országút felőli bejárat pedig egy különleges kiállításhoz vezet, ahol másfélezer, többnyire régi üvegtárgyat csodálhatunk meg. Nyitvatartás: Szerdától-szombatig: 10.00-17.00, Vasárnap: 10.00-15.00, belépő: 500.- Ft,  14 év alatt: 300.- Ft.

A Magtártól délre, a Szomolyai úton folytassuk tovább sétánkat, mindjárt az első kis utcán, a Vörösmarty utcán forduljunk be balra. Az utcácska érdekessége, hogy átvezet a Kánya-patakon, de híd csak a gyalogosoknak van, a járműveknek át kell hajtaniuk az utcán keresztülfolyó patakon. Elérve a jobbra, a barlanglakások felé vezető Honvéd utcát, tegyünk egy kis kitérőt balra a Gazdaház felé. Ahogy kiérünk a forgalmasabb Deák Ferenc útra, bal kéz felől találjuk a falu új gyöngyszemét, a Csendülőt. A rendkívül ízlésesen kialakított hely igazi multifunkciós központ, a balra lévő épületben otthonos kávézó működik finom falatokkal, süteményekkel. A belső tér is rendkívül egyedi, könyvespolcok sorával borított falak közt kóstolgathatjuk a tulajdonos, a népszerű pszichiáter, Csernus doki világra szóló whisky gyűjteményét. Természetesen a fő vonal a helyben készített termékek, lekvárok, szörpök, borok. A másik épületben különböző kiállítások váltják egymást, ott jártunkkor éppen egy izgalmas fotó kiállítás volt soron. Rendszeresen tartanak nívós koncerteket és meg is szállhatunk a vendégháznak kiképzett épületrészben.

Tovább, a Deák Ferenc utcán, pár házzal odébb, szintén a bal oldalon találjuk a Gazdaház szépen felújított, fehérre és világoskékre festett épületét. A bükkaljai népi építészeti stílus szép példája az 1889-ben, jómódú, földműves családnak épített (az utca felőli falon látható is az évszám) ház. Az 1976 óta tájházként működő  épület mind külsőségében, mind belső berendezésében hű képet ad az 1800-as évek végének lakásviszonyáról, a benne lakók életéről, valamint azokról a maguk készítette használati tárgyakról, amelyek az adott kor emberének rátermettségét, ügyességét bizonyítják.  Érdekessége a központi helyen kialakított kétpadkás, szabadkéményes konyha, melyben még ma is sütik a kelt tésztás finomságokat a helyi asszonyok a különböző rendezvényeken, melyekből szerencsére elég sok van, ott jártunkkor épp a Tájházak Napját rendezték. Nyitva: márc.15 – okt.15 K-V 15.00-18.00, belépő: 400 Ft, kedv. 200 Ft.

A Gazdaháztól térjünk vissza a Honvéd utcához, a kereszteződésnél tábla is segít az eligazodásban, a barlanglakások felé indulunk. Az utca végén, balra megyünk a földúton, melyen pár méterre elérjük a domboldalba vájt telep bejáratát. A Bükkalja jellegzetes látnivalói a riolittufába vájt barlanglakások, itt a falu délkeleti részén fekvő, Pocemnek is hívott noszvaji barlanglakások egész évben látogathatóak. A délre néző domboldalba épített telep már messziről jól látható, szerves részét képezi a noszvaji faluképnek. Időszakosan néhány barlanglakásban működik a Farkaskői alkotótelep, néhány installációt fel is fedezhetünk a szabadon bejárható „kőkorszakinak” tűnő telepen. A barlanglakásokat régebben főleg a szegények lakták, a XX. században azonban már inkább a faluban építettek maguknak házat az emberek, a telepre pedig egyre inkább romák költöztek, ill. az idősebb falusiak maradtak csak ott. Az utóbbi évtizedekben már a romákat is kiköltöztették az egészségtelen barlangokból, a barlanglakások többsége szép csendben pusztul a Bükkalján. A noszvaji Pocem látogatásához belépőjegyet kell váltanunk, általában minden nap 10 és 18 óra között látogatható, a jegy 600 Ft, gyerek 300 Ft. A jegyet a telep szélén álló, parabolaantennás házban élő asszonytól kaphatjuk meg. Információs táblákon ismerhetjük meg a barlanglakások történetét, egykori mindennapjait. A barlanglakásoktól egy ösvény vezet felfelé, ahonnan szép kilátás nyílik a falura, a ferde fakeresztnél menjünk tovább a telep másik bejárati kapujához, majd az ösvény levezet a temető mellé.

Forduljunk balra, menjünk végig a temető mellett, keresztezzük az országutat, és tovább egyenesen folytatjuk sétánkat a Cserépi utcán. A 14-es számú háznál, a Sári tanyán kézműves sajtokat, tejtermékeket vásárolhatunk. Az utca végétől két párhuzamos dűlőút vezet tovább, a jobb oldalit választva egy széles szőlőtábla mellett gyalogolva, szép kilátást élvezve a környék lankáira érünk ki az Imány-tető alatti elágazáshoz, ahol kissé balra tartva jutunk ki a füves domb lábához.

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz:

Megjegyzés küldése

 
Top