Két nemzetközi szőlészeti-borászati kutatási program konzorciumvezetője lesz tavasztól több éven át az
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE)
- jelentette be az intézmény általános rektorhelyettese
sajtótájékoztatón szerdán,
Egerben.
Váczy Kálmán Zoltán elmondta: az összesen mintegy 500 ezer euró költségvetésű európai program egyike a
szőlészet-borászat oktatásfejlesztési területére fókuszál, míg a másik az innovatív technológiák és okoseszközök
szőlőművelésben történő alkalmazását kutatja.
Zsófi Zsolt, az egyetem
Szőlészeti és Borászati Intézetének vezetője elmondta: az Erasmus+ pályázaton elnyert
forrás finanszírozza áprilistól három éven át 5 konzorciumi partner, az egri mellett egy-egy portugál, spanyol,
francia és olasz felsőoktatási intézmény oktatásfejlesztési munkáját. Céljuk a hallgatók felkészítése a klímaváltozás
elleni küzdelemre a szőlészet-borászati ágazatban.
A projekt fontos eleme egy, a témát felölelő, a konzorciumon
kívül is szabadon hozzáférhető elektronikus tananyag kidolgozása, mely hozzájárul a jövő szakembereinek
felkészítéséhez - húzta alá. Tapasztalatcserét, és a társintézmények megismerésének lehetőségét biztosító
programokat, nyári egyetemeket is szerveznek - tette hozzá.
Hegyi Ádám István, az EKE Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat igazgatója a másik projektről elmondta: két-két
magyar és olasz partner vesz részt. Hazai oldalról az egyetem mellett az egri borvidék 11 pincészetét tömörítő Egri
Borműhely, míg olasz részről a Padovai egyetem és egy szőlészetekben alkalmazható okoseszközök gyártásával
foglalkozó helyi vállalkozás.
Szavai szerint a két éven át tartó közös munka eredményeként létrehoznak egy szabadon hozzáférhető internetes
portált, ahol bemutatják az innovatív eszközök alkalmazását a szőlőművelésben.
Egy olaszországi és egy egri mintaterületen távérzékelésen alapuló méréseket végeznek majd, magyar részről a
borműhely tagjai közé tartozó Tóth Ferenc Pincészet,
Síkhegy-dűlője lesz a mintaterület - mondta a birtokigazgató.
A projekt során használt eszközökhöz kapcsolódó ismereteket ez esetben is oktatási anyagokban összegzik.
Gál Tibor, az Egri Borműhely alelnöke a tájékoztatón rámutatott: közreműködésük azon a felismerésen alapul, hogy
a korszerű szőlőtermesztés ma már tudományos megalapozottságú adatokra épülő munka.
Az ágazat egri
képviselői is egyre inkább igénylik a tudomány támogatását tevékenységük hatékonyabbá, gazdaságosabbá,
versenyképesebbé tétele, és a csúcsminőséget képviselő, dűlőszelektált borok biztonságos előállítása érdekében.
forrás: MTI
Megjegyzés küldése