0

A magyar várlegendák kötelező érdekességei között a bevehetetlenséget, a falai között megfordult híres embereket, és az elrejtett kincsek legendáit megelőzve a legmisztikusabb történetek mindig a titkos alagutakhoz köthetőek.

Kötelező olvasmányunk, az Egri csillagok története sokat lendített az rejtett földalatti járatok népszerűségén, hiszen a győztes magyarok a falakon és a földfelszín alatt is harcolnak a török túlerővel. Gárdonyi Géza több egri alagutat is megemlít művében, melyekről egy rajz miatt már a regény ostrom előtti, első részében is szó esik, így tulajdonképpen folyamatos a téma szinten tartása a regényben.

A téma megvizsgálásához érdemes elgondolkodni az ilyen létesítmények funkcióján, céljain. A történetek általában a közeli faluba vezető rejtett ösvényekről, de gyakran várakat összekötő teljes rendszerek feltételezéséről szólnak. A romantikus filmek szeretői szintén előszeretettel használnak a sötétedés utáni órákban a kastélyok falai mögött megbúvó rejtekajtókat a találkák lebonyolításához, azonban katonai objektumok védelmi képességeit az ilyen járatok nagyban csökkenthették. 

Sokkal nagyobb veszélyt hordozott magában az alagutak létének ellenséges hadak tudtára jutása, mint amekkora előny kovácsolható volt az esetlegesen segítségként bejuttatható ellátmányból vagy katonai erőből. A támogatás bejuttatásához a valóságban az ellenség gyűrűjének áttörése szükségeltetett. Eger esetében Gárdonyi fantáziáját az 1552-es ostrom után létrehozott kazamatajáratok ihlethették meg, melyeket egyébként a harcokat bemutató fejezetekben is folyamatosan betömködni próbálnak a védők.

Mai fejjel nehéz elképzelni, hogy a hosszú, felszín alatti folyosók létrehozásának munkálatai hogyan maradhattak titokban, hiszen az ekkora horderejű építkezések a modern technika alkalmazásával is komoly kihívásnak számítanak. Ha viszont kitudódott, az egész hatalmas beruházás értelmét vesztette. A mítosz kezdete talán az erődített menedékbarlangokhoz köthető, ahova veszély elől a köznép behúzódhatott. A barlangok patakjainak víznyelői és egyéb járatai nyújthattak egyfajta menekülési esélyt, így lehettek valós alapjai a későbbi alagutas történeteknek.

Megjegyzés küldése

 
Top