0
Aki Egerbe látogat, minden évszakban talál kellemes elfoglaltságot. A híres egri vár, a történelmi belváros, az ízletes ételeket kínáló éttermek, és a nevezetes borok garantáltan magával ragadják a turistákat.

Ahova feltétlenül érdemes ellátogatni

A legendás egri vár


Ne hagyd ki Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének elsődleges helyszínét, az egri várat, amelyet 1552-ben 38 napig ostromoltak a törökök. A vár falai között Dobó István vármúzeuma fogad, ahol a panoptikum, a börtön kiállítás, a Hősök terme, a romkert, és a hatalmas kazamata rendszer változatos program a gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Ezen kívül több középkori templom maradványaival is találkozhatsz.

Többek között a körtemplommal, és a XI. századi román kori, majd gótikus stílusban készült székesegyház nyomaival. Amikor megtervezed a várnéző programot érdemes előtte a helyszínen érdeklődni, mert turista szezonban hetente egyszer korhű jelmezekbe öltözött vitézek elevenítik fel a török-magyar és a kuruc-labanc harcokat. Ezek a játékok szinte kihagyhatatlanok, egyszer mindenképpen látnod kell.

A vár panoptikumában a valóságos történelmi személyiségek (Dobó István és a török szultán) mellett Gárdonyi Géza alkotta figurák – így a félszemű Jumurdzsák – viaszszobra is várják az oda látogatókat. A hős egri nők társasága természetesen elmaradhatatlan a többi nevezetes alak mellett.

A minaret


Az összefutó utcák kereszteződésében és a vár tövében álló 11 szögletű, 35 méter magas minaret hazánk legészakibb török korból maradt vallási épülete, amelynek belsejében 97 lépcsőfok vezet az erkélyre.

Ha vállalod a lépcsőzést, mintegy 32 méter magasból csodálhatod meg a csodálatos város panorámáját. Az egri minaret sokkal díszesebb, mint a többi – Magyarországon látható – társai. Kora tavasztól késő őszig áll nyitva a látogatók előtt.

A híres egri bikavér

Az egriek szerint az „egri bikavér” elnevezés a törökkel és a törökveréssel függ össze. Szerintük az egri vitézek, mielőtt elkezdődött volna az ostrom, vörösbort ittak, és a nedű a csatában is ott vöröslött a szakállukon.

A muzulmán harcosok azt hitték, a várvédők bikák vérét itták, hogy minél erősebbek és kitartóbbak legyenek. Hogy ez így volt-e vagy sem, azt nem lehet tudni, azt viszont bizonyos, hogy a bikavér mára Eger egyik védjegyévé vált.


Minden évben Szent Donát napján rendezik meg az egri bikavér napját, amely nem csupán a vörös nedű fogyasztására szolgál, hanem érdekes programokat tartogat mindenki számára.

Arnaut pasa fürdője

Eger „velünk élő” török emlékeinek egyike a Török fürdő, más néven Arnaut pasa ilidzsája, amely feltehetően 1610 körül létesült, és amelyet a környező források táplálnak mind a mai napig. Az utóbbi évtizedekben felújították, majd megnyitották a közönség előtt a fürdőt, amely gyógyító hatású vize miatt a megyei kórház kezeléseinek is helyszínéül szolgál.

Szépasszony-völgy


Ha több napot töltesz Egerben, semmiképpen sem hagyhatod ki a szépasszony-völgyi sétát. A borospincékben nem csak megkóstolhatók, de meg is vásárolhatók a híres egri borok, többek között a bikavér is.

Gárdonyi Géza emlékmúzeum és a Gárdonyi Géza színház


Az Egri csillagok legendás írója 1897-től egészen haláláig szinte remeteként élte mindennapjait a később róla elnevezett, ma múzeumként szolgáló ház falain belül.

Három emlékszoba mutatja be Gárdonyi hagyatékának becses darabjait, bútorait, használati tárgyait és könyvtárát. Eger állandó kőszínháza csak 1904-re készült el, és tervezői nem fogadtak el érte honoráriumot. A színház Gárdonyi Géza Dobó István szelleme című darabjával nyitott meg, és 1955-től az író nevét viseli. Az épület rekonstrukciója és átépítése 2000-ben fejeződött be.

forrás: noiportal.hu - eger.hu

Megjegyzés küldése

 
Top