0

A legmagasabb hegycsúcsainknak otthont adó Mátra télen a síelők paradicsoma, nyáron azonban a hűsölni vágyók ideális menedéke lehet. És minek aszalódni a melegben egy nagyvárosban, ha a természet lágy és hűvös ölén is élvezhetjük a szabad napjainkat.

Erre akkor jöttünk rá, amikor április utolsó hetében Magyarország legmagasabban fekvő településén, Mátraszentimrén töltöttünk pár napot. Akkor már Budapesten javában zöldbe borultak a fák. De a 750-835 méteres magasságban meglepődve tapasztaltuk, hogy ott mintha még mindig tél lenne. A legmagasabb pontokon, bizonyos erdőrészeken, épp hogy csak rügyezett, alig volt nyitva egy-egy falevél.

A tavasz késését az ország többi részéhez képest az okozza, hogy felfelé haladva száz méterenként 1 fokkal kevesebb az átlaghőmérséklet. A cikk írásának pillanatában Szegeden 20-at, Budapesten 18-at, Debrecenben pedig 19 Celsius fokot mutatnak a hőmérők, a Galyatetőn viszont csak 12-t. Ha szeretnénk meggyőződni róla, hogy ez nem csak egy egyedi eset, a matrahegy.hu oldalon visszakereshetjük az elmúlt évek időjárási adatait.

Az áprilisban szokatlan télies időjáráson túl a másik legerőteljesebb benyomást a levegő minősége tette ránk. Mintha eddig csak félig lélegeztünk volna, mintha a tüdőnk csak egy bizonyos határig engedte volna be a városi levegőt, de a Mátra magasságában egy-egy szimpla levegővétel hasonlított egy kiadós ásítás élményéhez.
A Mátra árnyas, hűs erdeire és friss levegőjére tehát bátran számíthatunk nyáron is. Látnivalókból, kirándulóhelyekből nincs hiány – mi most három programot ajánlunk a figyelmetekbe, amelyeket mi is végigjártunk.
Ha egy kicsit felkészültebben megyünk, és előre tudjuk, hogy a Csörgő-patak völgyét a leggyakorlottabb túrázók is a Mátra legvadabb szurdokaként emlegetik, nem biztos, hogy bevállaljuk, de aztán egyáltalán nem bántuk meg, hogy eljutottunk ide. A pataknak már a neve is árulkodó: azért nevezik így, mert az áradás idején olyan erővel dobálja a medrében pihenő köveket, hogy tisztán lehet hallani a koccanásaikat.

Szinte függőleges falak között, mohás sziklákkal tarkított szurdokban halad az utunk a jéghideg vizű Csörgő-patak mentén. A turistaút nagyon nehezen járható – talán azért, mert a Csörgő-völgyet 2000-ben erdőrezervátumnak nyilvánították.


Megjegyzés küldése

 
Top