0

Egerben sok érdekességre bukkanhat az, aki nyitott szemmel jár. Kovácsoltvas cégérek, műemlék épületek, emléktáblák, szobrok… De jó is lenne ismerni a mögöttük lévő történetet, miért került oda, miről nevezetes, ki készítette és mikor?

Összegyűjtöttünk néhány egri különlegességet, további részletek az egri idegenvezetőknél.

1. Szépasszony-völgy


Eger híres a finom borairól és történelmi borvidékéről. Azt talán kevesebben tudjuk, hogy a híres Egri szőlészetet az 1200-as években olasz és vallon telepesek honosították meg. A legenda szerint 1552-ben a maroknyi magyar sereg részben azért bizonyult olyan ütőképesnek a harmincszoros túlerővel rendelkező török támadással szemben, mert a magyarok a Bika vérét itták, s ezzel elrettentették az amúgy alkoholt nem fogyasztható törököket. A 16. században már javában készítettek bort Egerben, és később az érsekség számára befizetett adót, a dézsmát is lehetett borban megtéríteni az egyház számára.

Tekinthetjük úgy, hogy bor szinte mindig is volt Egerben, napjainkban pedig helyesebb úgy mondani, hogy kiváló bor található Egerben. A borkóstolás elsőszámú helye a Szépasszony-völgy, mely a belvárostól 10-15 percnyi sétára található, ahol barátság van és jókedv, egy valódi dolce vita.

bővebben ...

2. A híres Fazola-kapu


A Kossuth Lajos utcán járva feltétlenül tekintsük meg a gyönyörű Fazola-kaput! A díszes bejárat a Megyeháza épületét díszíti, a Kossuth és Egészségház utcák kereszteződésében.

Az épületnek már az utcára nyíló kapuja is megéri az említést, pontosabban a fölötte lévő díszes rács, mely szintén Fazola Henrik munkáját dicséri. Ne higgyünk a hivatali bejáratnak tűnő kapualjnak, nyugodtan sétáljunk be rajta! A bejárat végében, két oldalt már látjuk is a díszes kovácsoltvas kapukat. A jobboldali, tetején a címerrel, eredetileg is itt állt, a vele szemben lévő, szőlőset, viszont az épület második emeletéről hozták le utólag, hogy bárki megcsodálhassa

bővebben ...

3. Zsolnay kút


Az országban egyedülálló módon, Egerben találhatunk Zsolnay mázzal borított díszkutat, ráadásul mindezt egy szintén nem hétköznapi helyszínen: egy bevásárlóközpont udvarán!

Az alapokhoz egészen 1894-ig kell visszanyúlni, amikor is megépült a bevásárlóközpont épülete. Hihetetlenül hangzik? A történetben tényleg van egy kis csavar, hiszen az épületkomplexum ekkor még dohánygyárnak épült és ebben a funkciójában is működött 111 évig. A kút 1996-ban került a ma is látható helyére, a gyár 100. évfordulója alkalmából. Az ipari épületet kiszolgáló, díszes víztornyot ábrázolja. 2005-ben a dohánygyár elment, ám jött helyette a mai bevásárlóközpont, ami tisztelettel állt a múltjához és nem csak megőrizte az épület értékes részeit, de fel is újította- és mostanáig használja azokat!

bővebben ...

4. Egerben még a postáról is van egy jó sztori


Egerben már 1550. december 19. óta működik postaállomás. A korai dátum a törökök jelenlétének volt köszönhető, hiszen így lehetett kapcsolatot tartani Pozsonnyal, Magyarország akkori fővárosával. Az egri postaállomással született meg annak idején az ország harmadik rendszeres postajárata, így a város igazán élen járt már régen is a távközlésben.

bővebben ...

5. Soha-még-ilyen árvíz


1878. augusztus 31-én jelentős árvíz pusztított Egerben, melynek szomorú emlékét máig kőtáblák őrzik néhány belvárosi ház falán. Sétáljunk el a Dobó térre és tekintsük meg a Városháza falán az egyiket! Szinte hihetetlen, hogy mekkora víz hömpölygött ekkor a város főterén!

bővebben ...

borítókép, https://graphimetrix3d.business.site/

Forrás: visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top