0
Strandfejlesztések és új kerékpárút-hálózat növeli a Tisza-tó vonzerejét, amelynek környékén még mindig a balatoni árak töredékéért lehet házat vásárolni. 

Az alacsonyabb árfekvést egyebek között a közvetlen autópálya-kapcsolat és az új építésű ingatlanok kínálatának hiánya magyarázza. 

Siófokon egy használt házhoz átlagosan 89 millió forintért lehet hozzájutni, a Tisza-tó központjának tartott legnagyobb környékbeli településen, Tiszafüreden már 19 millió forintért vízparti nyaralót lehet vásárolni – derül ki az Otthon Centrumnak (OC) a VG számára összegyűjtött adataiból. Jellemzően a balatoni átlagárak harmada érvényes a Tisza-tónál, ahol nem többszöröződtek meg az elmúlt két-három évben az árak, de folyamatosan emelkednek.

Ingatlanpiaci szempontból a legnépszerűbb Tisza-tó környéki települések hagyományosan Tiszafüred, Abádszalók, Poroszló és Kisköre, Sarud, vagyis azok a helyek, amelyek a turisták körében is nagyon népszerűek, köszönhetően a korábbi években végrehajtott turisztikai fejlesztéseknek, illetve a kedvező áraknak. Mellettük azonban keresik Tiszanánát, Tiszaderzset és Tiszaszőlőst is a vevők.

Az árak még mindig olyan kedvezők, hogy egyre többen a Balaton helyett a Tisza-tó településeit választják. A különbség meggyőző, a balatoni árak alig harmadáért nyaralót lehet itt vásárolni.

Most 30 millió forint a plafon

Alapvetően az olcsóbb ingatlanok iránt van nagyobb érdeklődés, a vásárlást tervezők fele 20 millió forint alatt, kétharmaduk 30 millió forintig keres lakóingatlant. Az ennél drágább ingatlanok esetében már nincs számottevő kereslet, 50 milliónál többet mindössze az érdeklődök 7 százaléka költen el ingatlanra a térségben. 

Az Otthon Centrum tájékoztatása szerint bár a túlnyomó többség használt házat keres a tónál, már majdnem minden ötödik érdeklődő megnézi a telekkínálatot is.

A hirdetések fele egyébként Tiszafüredre koncentrálódik, amely több mint 10 ezer lakosával a környék legnagyobb települése. 

Fotó: Ujvári László / Új Néplap
A hirdetési árak alapján a legdrágább település Abádszalók, ahol átlag 49 millió forintért kínálnak most használt házakat. 
Tiszafüreden az aktuális átlag 36 millió forint, Kiskörén már csak 20,5 millió. A kisebb településeken pedig, mint például Tiszaderzsen, még mindig hirdetnek 10 millió forint alatti ingatlanokat is.

A Tisza tó környéken idén értékesített használt házak 175 ezer forintos négyzetméteráron, átlag 16 millió forintért keltek el az OC adatai szerint. Az átlag óriási különbségeket takar, hiszen amíg Abádszalókon vagy Tiszafüreden 20 millió forint felett cseréltek gazdát az ingatlanok, addig Sarudon és a kisebb településeken ennek többnyire csak a feléért.

A tavalyi átlagárakhoz képest 2 millió forintos, 2019-hez mérten 8,5 millió forintos a növekedés, összességében pedig az elmúlt négy év távlatában 80 százalékos árnövekedésről számolt be kérdésünkre az OC.

A jövőbeli extra árnövekedés, felértékelődés stabil alapja lehetne az út- vagy vasútépítés, de ilyenről most nincs szó. Említést érdemel azonban, hogy az utóbbi évekhez képest a környékre közlekedő vonatok száma nőtt, és a tiszafüredi vonal közvetlen budapesti összeköttetést kapott a nyári menetrendben.

Megjelentek a befektetők is

A gazdaságot érintő negatív hatásoknak is betudható, hogy a közelmúltban megnövekedett a készpénzes vevők száma, akik kifejezetten befektetési céllal vásároltak, mert az ingatlanban érezték legnagyobb biztonságban pénzüket – jelezte a VG-nek Kiss György Csaba, az OTP Ingatlanpont tiszafüredi irodájának vezető értékesítési tanácsadója. Üzleti célú nyaralóingatlan-vásárlások esetében tapasztalataik szerint a legfontosabb szempont a vízpart közelsége – tette hozzá.

Bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz:

Megjegyzés küldése

 
Top