0

Miért kellene mindenkinek legalább egyszer ellátogatnia erre a varázslatos, a világon egyedülálló helyre!

Az Egerszalóki sódomb

Ha azt mondom, hogy Egerszalók, akkor a legtöbb embernek a világon egyedülálló sódomb jut eszébe. Mi is így voltunk ezzel, elsősorban azért látogattunk el ide, hogy megtekintsünk a dombot. Azonban hamar rájöttünk arra, hogy az eltöltött három nap is kevés megismerni azt a sok csodát, ami a környéken található! Az egerszalókihoz hasonló sódomb egyébként csak Törökországban és az Amerikai Egyesült Államokban, a Yellowstone Nemzeti Parkban található.

Az Egerszalóki sódomb a kis falu legnagyobb nevezetessége, a dombhoz nem lehet teljesen közel menni, mivel a 410 méter mélyről feltörő víz 65-68 Celsius fokos. Nagyjából 4-5 méteres távolságból viszont megtekinthető. A domboldalon lefolyó víz eddig összesen 1200 négyzetméteres, látványos mészkőlerakódást épített ki, ami Európában egyedülálló! A sódomb mára helyi védelem alá került, a fürdő építése után pedig létrehoztak egy sétautat is, melyen könnyedén megközelíthetjük a csodát! A következő oldalon elmondom, mi vár még rátok Egerszalókon!

Egerszalók község

Maga Egerszalók egyébként a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében található, Egertől mindössze 6 kilométerre. A településen 2000 ember él, legfőképpen természeti képződményeiről, finom borairól, vizéről ismerik az idelátogatók.

Egerszalók kaptárkövek

Egy kicsit nehezen találtuk meg a Betyárbújó kaptárkövet, de megérte megkeresni! A kaptárkövekről tudni kell, hogy valószínűleg a vulkáni utóhatások következtében feltört kovasavas meleg vizek hatására erősebben átkovásodott riolittufa maradványaik. Egyes elképzelések szerint a kaptárköveket barlanglakásként használták, mivel sok helyen találtak cserépedényeket is. Mások szerint viszont a kaptárkövek belsejébe helyezték hamvasztás után az elesett vezérek holttestét. Bárhogy is van, nagyon szép a Betyárbújó kaptárkőnél a kilátás, és ha megszomjazunk a nagy túra alatt, akkor a tőle 100 méterre lévő borkimérőknél megpihenhetünk! A következő oldalon folytatom a látnivalók bemutatását!


Egerszalóki barlanglakások

Számomra ez jelentette a legnagyobb élményt, könnyen meg lehet találni a községen belül a Sáfrány utcában található barlanglakásokat, melyeken azért látszik, hogy sem pénzt, sem munkát nem kímélve újították fel. Ezeket a barlanglakásokat az 1800-as évek környékén alakították ki, a riolittufába faragták. A legtöbb lakásban konyha, alvóhely és istálló is ki van alakítva, sőt, a külső részeken a kutyáknak és a tyúkoknak is vájtak helyet. Estére az állatokat beterelték a barlang belső helyiségébe, kívülre rakták azokat az állatokat, amelyek sokat értek, belülre pedig az értéktelenebbeket, illetve a büdösebbeket, mint például a disznókat.

A lakásokat még az 1960-as évek környékén is lakták, ma már azonban nem, legfőképpen népi bemutató helyiségeket, kézműves műhelyeket, népi kézművességet oktató termeket, boros pincéket, és egy tájházat láthatunk itt. A Bükkalján egyébként összesen 18 barlanglakásos település ismert, némely lakást ma is használnak például nyári konyhának. És még nincs vége, a következő oldalon folytatom!


Egerszalók környéke

Ha már Egerszalókon jártunk, akkor természetesen ellátogattunk Egerbe illetve Szépasszonyvölgyébe is. Egerben eltöltöttünk egy hangulatos délutánt, sétáltunk a csodálatosan szép Dobó téren és természetesen a világhíres Egri várat is megtekintettük. Mindenkinek ajánlom, a következő nyaralás alkalmával több időt fogunk itt eltölteni, mert egy délután sajnos kevés.

Szépasszonyvölgye viszont már egészen más, itt elég egy délutánt eltölteni, ugyanis bármerre nézel, csak bort látsz, és ha bort látsz, akkor kóstolni kell! Mi is így tettünk, a végére elvesztettem a fonalat, szóval nem tudom, hogy pontosan hány pince van, én 26-ig jutottam el, utána már nem néztem. Ami tudni kell az az, hogy a borok isteni finomak, nem túl drágák, a zsíros kenyér pedig mennyei, mindenkinek ajánlom! Jól sikerült kirándulás volt, sajnos mi csak három napra tudtunk elszakadni, ha tehetitek, akkor töltsetek el itt legalább egy hetet!

a cikk eredeti helye - agraroldal.hu

Megjegyzés küldése

 
Top