0
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint a hazai cukrászok számos kihívással küzdenek – ilyen például az infláció, a dráguló alapanyagok, a munkaerőhiány, a túlzott adminisztráció és a magas működési költségek. Ennek ellenére – hangsúlyozta – a fogyasztóknak továbbra is joguk van elvárni, hogy friss, jó minőségű alapanyagokból készült, korrekt cukrásztermékekhez jussanak, ez nem lehet luxus.

Pénzcentrumnak adott interjújában az elnök kitért az „albán” fagylaltok terjedésére is. Mint mondta, az árak és a minőség terén is óriási a szórás a piacon. Egyes cukrászdák inkább alacsonyabb áron – akár tavalyi árszinten – kínálják termékeiket, hogy több vendéget vonzzanak.

„Az árak valahol 550 forinttól indulnak és 850 forintos gombócárral is találkoztam. Ha 500 forint alatt kínálják, akkor már lehet gyanakodni, de sajnos már olyan közel van az „albán” ár is a minőségi fagylalt árakhoz, hogy ezek alapján nem lehet kiszűrni. A nagyon élénk, rikító színek, a sokszor díszítés nélkül feltornyozott fagylalthalmok és a hatalmas adagok, mind legyenek elrettentő jelek”

 – fejtette ki.

Bízik benne, hogy a tudatosabb vásárlók már felismerték: néha (vagy mindig) a kevesebb valóban több, és nem kockáztatják egészségüket rosszabb minőségű termékekkel.

„Mindig a vevő dönt, mégpedig a pénztárcájával”

– mondta, majd hozzátette, szerinte nincs már akkora árbeli különbség egy minőségi magyar fagylalt és egy albán fagylaltnak látszó tárgy között, hogy megérje kockáztatni az utóbbi elfogyasztásával.

A Balaton Fagyija idei győzteséről is beszélt, mint a verseny zsűritagja: 2025-ben a MEKKóstollak nevű fagylalt lett az első helyezett, amely kecskesajttal, borssal, rozmaringos sültkörte-öntettel és sós mandulával készült. Az alapanyagokat egy szentantalfai termelőtől szerezték be. Erdélyi szerint a fagylalt tökéletesen példázza a verseny célját: a régióhoz kötődő, különleges, minőségi alapanyagokból készült izgalmas ízvilágot. Azoknak, akik szeretik az egyedi fagyikat – tette hozzá –, ez biztosan kellemes élmény lesz.

„Össze sem lehet hasonlítani a mostani fagyikat az öt-hat évvel ezelőttiekkel. Persze akkor is voltak kiemelkedő fagylaltok, így győztes mindig könnyű volt választani, de ilyen kiegyensúlyozott, erős mezőny nem volt még akkor”

– fogalmazott.

Kiemelt kép forrása: Shutterstock

forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top