0

Sokan rosszul tudják, hogy a lángos hungarikum, íme az igaz történet

A nyári szezon elengedhetetlen slágere a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángos, amelyet sokan hungarikumnak tartanak. Valójában azonban a lángos a török hódoltság idején került be a magyar konyhába, és kezdetben egyszerűbb formában fogyasztották. Eredetileg kenyértésztából készült, amit kerek formára nyújtottak és forró parázson sütöttek meg. Az elmúlt évtizedekben nemzetközileg is népszerűvé vált, amit ma már számos országban kedvelnek és fogyasztanak.
  • A lángos a török hódoltság idején került be a magyar konyhába
  • Eredetileg kenyértésztából készült és parázson sütötték meg
  • A lángos neve a sütési eljárásból, a „meglángolásból” ered
Nem telhet el úgy egy nyári szezon, hogy ne találkoznánk a strandon a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángossal. Bár sok magyar számára ez az étel hungarikum, valójában a török hódoltság idején került be a magyar konyhába, akárcsak a töltött paprika, a török fürdők és a kávé. A lángos eredeti formáját azonban nem ilyen gazdagon ízesítve ismerhettük meg.

A kenyérsütés utóélete

Régen a kenyérsütés során visszamaradt kelt tésztát egy praktikus megoldással újra felhasználták. A lágy, kelt tésztából készült finomságot úgy készítették, hogy a kenyértésztát kerek formára nyújtották, majd forró parázson megsütötték. Ez az eljárás adta a lángosnak a nevét, hiszen "meglángolták" a parázson.

Kenyérsütés idején került elő

A régmúltban a családok átlagosan 5-7 naponta sütöttek kenyeret, így ekkor volt ideje a lángos készítésének is. A "langallónak" nevezett ételt hagyományosan reggelire fogyasztották, gyakran tejföllel, lekvárral vagy porcukorral ízesítve.

Nemzetközi kedvenc

Az utóbbi évtizedekben a lángos nemcsak a magyarok körében lett népszerű, hanem országhatárokat átlépve más nemzetek is felfedezték és megszerették. Németországban, Ausztriában, Romániában, Szerbiában és akár Csehországban is elismerik és kedvelik ezt a különleges kelt tésztából készült ételt. Bár a Balaton partján szinte elengedhetetlen elem, napjainkban már mindenhol megtalálható az utcai gyorsbüfék kínálatában is, amit a turisták és helyiek egyaránt élveznek.

Címlapfotó: Shutterstock

Az összeállítás, forrás eredeti helye: - Blikk

Megjegyzés küldése

 
Top