Növekvő területen, a hűvös tavasz és az aszály okozta nehézségek közepette érik be idén a dinnye, amely július közepétől teljesen elfoglalja a hazai piacot. Az árak alakulása nagy kérdés, de a termelők bíznak abban, hogy csak akkor akcióznak a kiskereskedők a magyar dinnye árával, ha dömpinget kell levezetni.
Bár már két hete megjelent a magyar görögdinnye itthon a fóliás termesztésből, de az igazi szezon csak néhány nap múlva kezdődik, július 13-ától pedig a teljes országot lefedő dinnyeszezon is elindul – mondta az idei dinnyeszezont beharangozó sajtótájékoztatón Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete elnöke. A hűvösebb idő miatt csak április közepétől tudtak biztonsággal ültetni, így idén kicsit késik a magyar dinnye a piacon. Az aszály nagy gondot okoz, így idén a dinnye mérete valamivel kisebb lesz, mint az előző években, és ezzel az össztermés mennyisége is alacsonyabb lesz.
Hamarosan a magyar dinnye foglalja el a pultokat / Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó
A nagy termőtájak közül
- Baranyában,
- Tolnában,
- Fejérben,
- Hevesben és a
- Jászságban
nem nőtt a termőterület. Az itt szüretelt dinnye döntő részét a belpiacon értékesítik, csak egy elenyésző rész megy exportra – mondta. Medgyesegyháza környékén közel száz hektárral, a Nyírségben pedig mintegy 170 hektárral nőtt a termőterület. Az utóbbi nem a koraiságáról híres, de ha jó az időjárás, akkor még szeptemberben is van dinnyéjük, augusztusban pedig olyan mennyiség várható, amit az exporttal kell majd levezetni. A Nyírségben viszont a terület negyede öntözetlen, így ha nem lesz elegendő csapadék, gondok lehetnek a mennyiséggel.
Nem lett olcsóbb a magyar dinnye termelése
A görögdinnye előállítási költségei idén sem csökkentek, ezért nagyon fontos, hogy az áruházláncok továbbra is pozitívan álljanak a magyar görögdinnyéhez. A megfelelő fogyasztói ár teszi lehetővé, hogy a hazai görög- és sárgadinnye termelése korszerű technológiákkal fennmaradhasson és jövedelmező legyen.
A vevőcsalogató akciókból továbbra sem kérünk, az észszerű dömpinglevezetőnek viszont megvan az értelme
– fogalmazott.
A görögdinnye termőterülete 10, a sárgadinnyéé pedig 15 százalékkal növekedett – mondta Csizmadia Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Kertészeti és beszállítóipari országos osztályának elnöke. Az elmúlt években nőtt a dinnye iránti kereslet, s ha ebben az időszakban elő is fordult, hogy egyik évről a másikra csökkent a termőterület, az nem járt a termelés visszaesésével, mert a gazdálkodók átálltak a korszerűbb fajtákra, és a kisebb hozamú, extenzív gazdálkodás visszaszorult.
Az elmúlt heteket a szárazság jellemezte, közel öt hete nem esett az eső, a termelők a forróságban is mindent megtesznek azért, hogy jó minőségű dinnyével lássák el a piacokat, ezt pedig legalább egy tisztességes felvásárlási árral támogatni kell – jegyezte meg. A NAK és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete 2018 óta működik együtt, és próbálja ezt elérni. Az eredmények között említette meg azt, hogy átalakult a fajtaválaszték, ami az elmúlt évek terméseredményein már meg is látszott. Más kertészeti kultúrákhoz hasonlóan a dinnyepiac is koncentrálódott, és ahhoz, hogy egységes árualapot állítsanak elő, és az exportpiacra is megfelelő mennyiséggel tudjanak kilépni, szükség van a termelők együttműködésére– hangsúlyozta.
Itt a dinnyeszezon, a magyar termés hamarosan elfoglalja a polcokatKésőbb kezdték szedni, mint tavaly, de jó minőségű lesz idén a hazai görögdinnye, és július 1-jétől már csak az itthon szüretelt termést lehet kapni a Lidl Magyarország áruházaiban. A dinnyeszezon kezdete azt is jelenti, hogy beindulhat az export is.
Az elmúlt időszakban évről évre nő a görögdinnye iránti kereslet – mondta Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. A hazai 160-170 ezer tonna körüli termelés a belföldi piacra elegendő, és az 50-60 ezer tonna exportot is el tudja látni. A jelenlegi helyzetben az, hogy a fogyasztók számára is elérhető árú görögdinnyét vigyenek a piacra, kiélezett technológiai fegyelmet követel meg a termelőktől.
Lesznek csúcspontok és dömping is
Nagymértékben befolyásolják a termelést a klimatikus viszonyok, idén a hideg május után száraz, kánikulai időszak következett, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján Magyarország is lassan mediterrán országnak tekinthető – jegyezte meg. Az, hogy akár a spanyol, akár az albán klimatikus körülményekhez hasonlóban kell megtermelni itthon is a dinnyét, élezi a versenyhelyzetet. Ennek ellenére a hazai dinnyének a tavaszi időszak még mindig egy kis klimatikus előnyt biztosít, és a talajadottságok is a javunkra szólnak.
A hazai termésátlagok pedig jövedelmet tudnak biztosítani a termelőknek, de csak úgy, hogy itt már nem lehet hibázni
– tette hozzá.
A piac alakulása ilyenkor még nagy kérdés, és lutri, de a FruitVeB-alelnök szerint minden bizonnyal lesznek csúcspontok és olyan időszakok is, amikor a termés egyszerre érik be, és értékesítési nehézségek adódnak. A fogyasztók pedig annyit tehetnek a minél zökkenőmentesebb szezonért és a dinnyetermesztés további fejlődéséért, hogy a magyar termékeket részesítik előnyben.
A fogyasztási kedvet tovább növelné, ha több termelő egységes termesztéstechnológiával, akár a Nyugat-Európában már megfigyelhető, márkázott termékekkel jelenne meg a piacon. A fogyasztók ugyanis szeretik tudni, kitől vásárolnak, és a termelőig nyomon követhető a termék. Mint mondta, nem véletlen, hogy a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság is kiemelten ellenőrzi a dinnye minőségét és származását.
Az összeállítás, forrás eredeti helye: - Világgazdaság
Megjegyzés küldése