Már több mint háromszáz helyi termelői piac működik Magyarországon, ahol a vásárlók közvetlenül a termelőtől juthatnak hozzá a kiváló minőségű, friss, szezonális hazai élelmiszerekhez. A termelői piacok a rövid ellátási lánc egyik legalapvetőbb szereplői, ezzel és például a csomagolásmentes termékekkel pedig hozzájárulnak az általános fenntarthatósági törekvésekhez.
A kormány 2012-ben a helyi gazdaságok élénkítésére vezette be a helyi termelői piac fogalmát, ahol a kistermelők a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari termékeiket értékesítik. A cél a helyi termékek iránti kereslet erősítése, ami a helyi gazdaságot fejleszti, támogatja a termelőket, emellett környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is a fenntarthatósághoz vezet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint az idén 314 helyi termelői piac működik az országban.
A termelői piacokon közvetlen a kapcsolat a vásárló és a gazdálkodó között
A termelői piacokon valóban megvalósul, hogy a termőföldtől az asztalig lehet kísérni a zöldségek és gyümölcsök útját, a vásárló kiválaszthatja, megfoghatja és akár meg is kóstolhatja a terméket. Így a termelői piacok a közvetlen értékesítésnek olyan legalapvetőbb formáját testesítik meg, ahol a termelő és a fogyasztó személyesen találkozik. A kialakult kapcsolat és a csomagolásmentes termékek használatának előtérbe helyezése ösztönzi a fenntarthatóbb fogyasztói attitűd kialakulását, és a rövid ellátási lánc révén is hozzájárul az általános fenntarthatósági törekvésekhez.
A NAK körképe szerint termelői piacra járni ma már nemcsak az élelem beszerzése céljából érdemes, hanem egy jó programot is jelent. Amellett ugyanis, hogy a vásárló itt juthat a legegyszerűbben helyben termelt, friss zöldséghez és gyümölcshöz, a termelőtől hallhat az előállítás módjáról és a gazdaságáról is.
A termelői piacokon kínált termékek választéka is egyre változatosabb, de az biztos, hogy mindig képviseltetik magukat a háztáji finomságok és kistermelői kézműves élelmiszerek, mint
- a mézek,
- pék- és tejtermékek,
- friss zöldségek és gyümölcsök,
- lekvárok, valamint
- a házi savanyúságok és egyéb szezonális termények.
A termelői piacokon árult termékek nemcsak frissek, de egyben minőségiek és egyediek is, emellett pedig a piacozás egy olyan életérzés, amely a legkülönbözőbb termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzi a fogyasztót, aki újfajta gasztronómiai élményt nyújtó alapanyagokból és adalékanyagmentes élelmiszerek kínálatából válogathat.
Szak(ma)rket termelői piac
Heves vármegye termelői színes és bőséges kínálattal készülnek: friss, szezonális gyümölcsök, ropogós zöldségek, kézműves sajtok, péksütemények, mézek, szörpök, valamint helyi kézműves termékek és ajándéktárgyak várják az érdeklődőket.
A látogatók hazai finomságokat kóstolhatnak, beszélgethetnek a termelőkkel, és közvetlenül a készítőktől vásárolhatnak, ezzel támogatva a térség gazdáit.
Kóstolj, beszélgess, vásárolj helyit, Heves vármegyeit, és fedezd fel Eger szívének különleges piacát!
A piaccsarnok Eger belvárosában, jól megközelíthető helyen, a Katona István téren található. A piaccsarnok napi élelmiszer, zöldség, gyümölcs és virágpiacként üzemel, helyet adva hús, baromfi, hal, pékáru, sütemény, édesség, savanyúság, gyógynövény, büfé, tejtermék és vegyes üzleteknek is. A piaccsarnok belső szabad elárusító asztalain őstermelők és kereskedők árusítják zöldség, gyümölcs, méz, erdei és termesztett gomba, tojás, tészta, savanyúság, hús, tejtermék portékáikat. A piaccsarnok előtti teret idénynek megfelelően palánta, virág, vetőmag, oltvány, zöldség-gyümölcs, déligyümölcs árusítás színesíti.
forrás: VG.hu, eger.hu
Megjegyzés küldése