A Nyár25-ben András Tünde nemcsak bemutatta a hagyományos kürtős kalács készítését, hanem elmesélte, honnan ered a neve, mi a tökéletes tészta titka, és hogyan lehet otthon is elkészíteni, akár levendulás fehércsokival megbolondítva.
(Fotó: Nyár25, MTVA)
A kürtős kalács igazi székelyföldi finomság, és neve is onnan ered.
„Ott a kályhacsövet kürtőcsőnek nevezik, és amikor a kalács megsül, majd lehúzzuk a sütőfáról, füstöl, mint egy kályhacső. A formája, a mérete, minden erre utal. Ezért is írjuk hosszú ő-vel: kürtős kalács”
– magyarázta András Tünde.
A tökéletes kürtős kalács lelke a jól megkelt, édes kelt tészta.
„Nem ördöngösség, de minden fontos hozzávaló kell bele: liszt, cukor, tej, élesztő, tojás, vaj… és persze szívvel-lélekkel kell készíteni.”
Aki kedvet kap, otthon is nekiláthat.
„Ha van egy grilled és türelmed, grill fölött forgatva is megsül. Régen én is a nagymamámmal kézzel sütöttem. De sütőben is működik, ha van jó formád, amire feltekered.”
Az ízek ma már messze túlmutatnak a hagyományos cukros változaton.
(Fotó: Nyár25, MTVA)
„Mi ragaszkodunk a faszénparázson sütéshez, de követjük a divatot is: készítünk málnásat, pisztáciásat, sőt Tihanyban levendulás fehércsokisat is. Újítunk, de a hagyományt sosem engedjük el”
– tette hozzá mosolyogva András Tünde.
(Fotó: Nyár25, MTVA)
forrás: | Ridikül
Megjegyzés küldése