Felfedezni a szőlőtőkék és a pincék világát páratlan kikapcsolódás tud lenni egy hűvös őszi délutánra. Hazánk borvidékei igazi kincsek, amelyek Európa szerte kiemelkedőek: a balatoni borok frissessége, a villányi vörös telt karaktere és a tokaji aszú aranyló sárgasága mind azt mutatják, hogy Magyarország rendkívüli változatosságot kínál.
Egész Európában kevés olyan országot találunk, amelyet annyira átszőnek a borvidékek, mint Magyarországot. Szinte minden régió sajátos stílussal, hagyományokkal, szőlőfajtákkal és borkészítési módszerekkel büszkélkedhet, hiszen a Kárpát-medence változatos klímája és talajviszonyai különleges alapot biztosítanak a szőlőtermesztéshez.
Hazánkban összesen 22 hivatalosan elismert borvidék található: vannak köztük nemzetközileg is ismert területek, amelyek borai külföldön is polcokra kerülnek, és akadnak olyanok is, amelyek kevésbé ismertek, mégis kiváló minőséget képviselnek.
Egri borvidék – A bikavér lelőhelye
Az Egri bikavér már több, mint száz éve a legnépszerűbb borok közé sorolható, de maga a borvidék sokkal több ennél. Jelenleg az Egri Csillag névre keresztelt friss, fehér házasítás a legmodernebb italuk, amit bátran tudunk ajánlani bárkinek. Eger egyszerre kulturális és borászati célpont is, mert a város történelmi hangulata és a Szépasszony-völgy borospincéi összemossák a múltat a jelennel.
Tokaj – Az arany nedű otthona
Tokaj-Hegyalján található meg országunk legnagyobb presztízsű borászati vidéke, ahol a Bodrog és Tisza folyók találkozása, illetve a vulkanikus talaj által teremtett levegő főleg az édes boroknak kedvez. Az elmúlt időszakban a modern tokaji száraz furmintok és a hárslevelűek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de a mai napig a legkeresettebb, a világörökség részét képző aszú. Tokajba az emberek nemcsak a borászatok miatt járnak, hanem történelmi városrésze alkalmas lehet egy délutáni sétára, rengeteg étterem gazdagítja a hely infrastruktúráját és több útvonalon is elindulhatnak a városból a túrázni vágyók.
Villány – A vörösborok hazája
Villány mára már kinőtte magát, és a testes, fűszeres vörösborokból is a legminőségibbeket készítik itt, amit a déli fekvésű dűlőknek és a rengeteg napsütésnek köszönhetnek. A cabernet franc, a cabernet sauvignon és a portugieser szőlőfajták a legjellemzőbbek a vidékre. Igazi hagyományőrző borvidék, mivel a borászatok nagy része még mindig családi kézben van és az idelátogatók is közvetlenül velük találkozhatnak, beleshetnek a hordók közé és akár még a falusi vendéglátás minden szeretetét is megtapasztalhatják.
Balaton – Az igazi sokszínűség
Balaton környékén több borvidék is otthont kapott: Badacsony, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak, Balaton-felvidék, Somló és Zala. A tó vízének hűsítő hatása keveredik a mészkő és a bazalt talajjal, így egy roppant egyedi stílust hozva létre. A badacsonyi kéknyelűt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, aki egy kicsit is otthon van a jó borok világában, ahogy a csopaki olaszrizling is az elsők között van. A balatoni nedűkhöz egyből társítják az emberek az élményekkel teli tóparti nyarakat, amikor a fehérbor és a rozé a legjobb lezárása a napnak.
Pannonhalma – Az ezeréves borászat és a modernkor találkozása
Talán nem is gondoltad volna, de Pannonhalmán található meg az ország legrégebbi pincészete, ahol már ezer évvel ezelőtt is a bencés szerzetesek szőlőt műveltek, de ennek ellenére még mindig az egyik legkisebb borvidékről van szó. A homokköves és löszös dombokon főleg friss és elegáns fehérborok készülnek, mint a sauvignon blanc, az olaszrizling és a rajnai rizling, de a könnyedebb ízű vörösek is egyre elterjedtebbek. Jellemző az Apátsági Pincészetre, hogy még mindig hagyományos módon készítik el a boraikat, amit a legmodernebb technológiákkal kevernek.
Az összeállítás eredeti helye, forrása: - ORIGO





Megjegyzés küldése