0

Hódítsd meg a Bél-kőt! Ez a 13.8 kilométeres közepes nehézségű túra Bélapátfalváról a ciszterci kolostorig vezet. A jelenleg felújítás alatt álló impozáns templom és kolostorrom után a Bél-kő tanösvényre kell rátérned, ez vezet majd a kőfejtőhöz, ahol a mészkőhegy kilátójából beláthatod a teljes bányaudvart. 

Ha pedig megkoronáznád a napot pár finom helyi specialitással, arra is van pár tippünk.

Szomolyai fekete cseresznyés rétes: Szomolyán érik csak az igazán ropogós magyar cseresznye! A kicsi, szív alakú, sötétvörös gyümölcs a szőlőtőkék szomszédságában, a hegyoldalon, szikrázó napsütésben érik mézédessé.

Ez a hungarikum igazi kedvenced lesz; legfőképp, ha „kőttes” töltelékeként kerül tányérodra. A szomolyai fekete cseresznyés rétes ugyanis nevével ellentétben kelt tésztába rejti ezt a maga természetességében is édes gyümölcsöt.

Bükkszentkereszti gombaleves: A generációkon át öröklődő gombaleves jó eséllyel az első kanál után a kedvenced lesz. A hagyomány szerint csak karácsonykor készítik a bükkszentkeresztiek, de különlegességként gyakran kerül a vendégek asztalára. Pikáns ízét a szentmihályi és a tinóru gomba, valamint a házi kolbász adja. Tálalhatják gerslivel is, hogy kiadósabb legyen. Ha pedig ki szeretnéd próbálni a korhelyes változatot, hordós káposztával gazdagítva kérd.

Tarkedli: Apró, kerek, aranybarnára sült fánk, amit neveznek még talkerlinak, cseh vagy kőttes fánknak is. Elnevezése a speciális cseh sütőedényre utal. A kerek, félgömb alakú mélyedésekkel kialakított serpenyő nagyanyáink konyhájában még gyakran használt eszköz volt. Ebben sütik ma is a habkönnyű, pihentetett kelt tésztából készült finomságot, ami ízében a szalagos fánkra emlékeztet. Készülhet lekváros, almás, túrós, mákos vagy sós ízesítéssel attól függően, hogy édességnek vagy köretnek szánják.

Kóstold meg mind és túrázz egy jót! Bakancsot fel, indulj el! Út a kőtengerbe

Megjegyzés küldése

 
Top