0
Sok egri előtt is ismeretlen a felnémeti Szent Rozália templom. Ide vezetett most a legutóbbi Egri séta. Fogadalmi templom, az 1700-as évek elején kezdték el építeni.

A 128. Egri sétánál tart az Egri Lokálpatrióta Egylet. Habis László polgármester, az egylet elnöke képeslappal lepte meg a sétálókat, ezen az áll: Magyarország legszebb falusi barokk temploma a felnémeti. Szabó József Béla felnémeti plébános azt mondta: a templom története mindig összefonódott a nemzet történetével.

Majd arról mesélt: a középkori Felnémet a patakon túl állt, jelentős mezőváros volt. A településen és a Templomdombon is állt egy-egy templom. Amikor 1715-ben elkezdik építeni a jelenlegit, még láthatók a régi alapkövei. 1746 és 1750 között épült fel végül a templom Carlone tervei alapján. Fogadalmi templom.

A szentély mennyezetén Takács István freskója látható, a főoltárkép Szent Rozáliát ábrázolja, a tabernákulum eredeti barokk. A templom három harangjáról Kerékgyártó József mesélt. A legrégebbi a Rozália harang, 1882-ben öntötték, 242 kiló.

A hívek adományaiból csaknem egy évszázaddal később újraöntötték. A másik két harang 1926-ban készült, a felnémeti hívek és a Felnémeti Fogyasztási Szövetkezet anyagi hozzájárulásából. A következő Egri séta a Bazilikába vezet, a Könnyező Madonnához. Ez a séta negyedórával korábban kezdődik.

fotó: Vémossy Béla

Felnémet plébániatemploma. Középkori templom helyén építtették Erdődy Gábor és Barkóczy Ferenc püspökök, 1715, illetve 1746-1750 között (építész: Giovanni Battista Carlone). A berendezés jelentős része - a fő- és mellékoltár, a szószék - szintén a 18. század közepén készült. Az orgona 1896-ban készült (Rieger Testvérek), a falképek a 20. század második feléből valók.

forrás:

- felnemet.hu / TV Eger
- facebook.com/FelnemetiKatolikusTemplom

Megjegyzés küldése

 
Top