ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS | A vasárnapi zárvatartási rendelet ellenére a múlt hét végén megyénkben is számos üzlet kinyitott. Mindenütt rogyadoznak a polcok a közeledő húsvéti ünnep kellékeitől, csak legyen miből megvenni azokat.
Számos családban már ez elmúlt hét végén megejtették a húsvéti bevásárlást. A napokban mi is útnak indultunk, és bekukkantottunk néhány üzletbe. Rögtönzött szemlénken arra voltunk kíváncsiak, mennyiben változtak az árak a tavalyihoz képest, s hogy egy átlagos család mennyit költ a közelgő ünnepekre.
Sonka, sonka és megintcsak sonka. Az elkövetkező napokban a piacokon hosszú sorok állhatnak a húsvéti finomságokért. Egerben már tegnap is sokan megejtették a sonkaszemlét.
Megállapítottuk, hogy a nagyobb bevásárló központokban idén is óriási a választék sonkából, tojásból, édességekből. Az egri Molnár Gyula feleségével nézelődik az áruk között. Azt mondja, körülbelül 20 ezer forintot költenek a húsvéti élelmiszerekre: – Úgy döntöttünk, idén két füstölt csülköt veszünk. Ennek jobb az íze, mint a kötözött sonkáé.
Negyven nagyobb tojást vásároltunk. Ebből tízet megfőzünk, tízet megfestenek az unokák, a többi pedig megy a süteményekbe. Sajnos, idén jóval drágább a tyúktojás, mint tavaly. A kisebb méretűért 32, míg a nagyobbakért 38 forintot is elkérnek. A csokoládé figurákból általában a jobb minőségűt választjuk, mivel ajándéknak szánjuk. Ilyenkor a kosárba kerül még pár palack bor és néhány doboz sör is, a gyerekeknek rostos üdítő, no és persze a primőr zöldségek. Ez utóbbiakat általában az ünnep előtti napon, a piacon vesszük meg, mert ott frissebb. A zöldhagyma, a hónapos retek, a paradicsom, a paprika ilyenkor már megfizethető – mondja a családfő, aki azt is elárulja, hogy idén is családi körben ünnepelnek. Hazavárják a gyerekeket, unokákat, akik a tavaszi szünetre is a nagyszülőknél maradnak.
Az egyik nagymúltú, minőségi portékát árusító egri hentesüzletben arra hívják fel a figyelmünket, hogy a sonka vásárláskor nem árt néhány arany szabályt szem előtt tartani. Régi igazság, hogy olcsó húsnak híg a leve. Bár az utóbbi években jóval szigorúbban ellenőrzik az élelmiszerek minőségét a fogyasztóvédők, a vákumcsomagolású, gyorspácban készült sonkafélék okozhatnak meglepetést a vásárlónak. Csak a felbontáskor szembesülünk azzal például, hogy a szalonnaréteg aránytalanul nagyobb a húsnál. Igaz, ennek a terméknek az ára kíméletes, hiszen kilójához már 900 forintért is hozzájutunk, ám az íze meg sem sem közelíti a parasztsonkáét.
Az állatvédők azt kérik, ne vegyünk élő ajándékot
FOTÓ: KORSÓS VIKTOR
>>> bővebbem a cikk eredeti helyén olvashatsz (heol.hu)
Számos családban már ez elmúlt hét végén megejtették a húsvéti bevásárlást. A napokban mi is útnak indultunk, és bekukkantottunk néhány üzletbe. Rögtönzött szemlénken arra voltunk kíváncsiak, mennyiben változtak az árak a tavalyihoz képest, s hogy egy átlagos család mennyit költ a közelgő ünnepekre.
Sonka, sonka és megintcsak sonka. Az elkövetkező napokban a piacokon hosszú sorok állhatnak a húsvéti finomságokért. Egerben már tegnap is sokan megejtették a sonkaszemlét.
Megállapítottuk, hogy a nagyobb bevásárló központokban idén is óriási a választék sonkából, tojásból, édességekből. Az egri Molnár Gyula feleségével nézelődik az áruk között. Azt mondja, körülbelül 20 ezer forintot költenek a húsvéti élelmiszerekre: – Úgy döntöttünk, idén két füstölt csülköt veszünk. Ennek jobb az íze, mint a kötözött sonkáé.
Negyven nagyobb tojást vásároltunk. Ebből tízet megfőzünk, tízet megfestenek az unokák, a többi pedig megy a süteményekbe. Sajnos, idén jóval drágább a tyúktojás, mint tavaly. A kisebb méretűért 32, míg a nagyobbakért 38 forintot is elkérnek. A csokoládé figurákból általában a jobb minőségűt választjuk, mivel ajándéknak szánjuk. Ilyenkor a kosárba kerül még pár palack bor és néhány doboz sör is, a gyerekeknek rostos üdítő, no és persze a primőr zöldségek. Ez utóbbiakat általában az ünnep előtti napon, a piacon vesszük meg, mert ott frissebb. A zöldhagyma, a hónapos retek, a paradicsom, a paprika ilyenkor már megfizethető – mondja a családfő, aki azt is elárulja, hogy idén is családi körben ünnepelnek. Hazavárják a gyerekeket, unokákat, akik a tavaszi szünetre is a nagyszülőknél maradnak.
Az egyik nagymúltú, minőségi portékát árusító egri hentesüzletben arra hívják fel a figyelmünket, hogy a sonka vásárláskor nem árt néhány arany szabályt szem előtt tartani. Régi igazság, hogy olcsó húsnak híg a leve. Bár az utóbbi években jóval szigorúbban ellenőrzik az élelmiszerek minőségét a fogyasztóvédők, a vákumcsomagolású, gyorspácban készült sonkafélék okozhatnak meglepetést a vásárlónak. Csak a felbontáskor szembesülünk azzal például, hogy a szalonnaréteg aránytalanul nagyobb a húsnál. Igaz, ennek a terméknek az ára kíméletes, hiszen kilójához már 900 forintért is hozzájutunk, ám az íze meg sem sem közelíti a parasztsonkáét.
Az állatvédők azt kérik, ne vegyünk élő ajándékot
FOTÓ: KORSÓS VIKTOR
>>> bővebbem a cikk eredeti helyén olvashatsz (heol.hu)
Megjegyzés küldése