0

A tősgyökeres egriek által Helyőrségi (esetleg Tiszti) klubként ismert, természetben Kossuth Lajos utca 12. szám alatt elhelyezkedő épület korábban állami tulajdonban volt, ennek ingyenes önkormányzati tulajdonba adását még 2013-ban kezdeményezte Eger.

A Kormány két éve  rá is bólintott az igényre, az ingatlanbecslő által 106,47 millió forint értékűre számított ház így Egerhez került. A tulajdonosi csere mellé egy kikötés is járt, mely szerint az ingatlant a város az alábbi, kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok ellátása céljából kapta:
kulturális szolgáltatás, kulturális örökség helyi védelme,
  • a helyi közművelődési tevékenység támogatása,
  • szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások,
  • lakás- és helyiséggazdálkodás,
  • sport és ifjúsági ügyek.
A megállapodásban az is szerepel, hogy az ingatlant kulturális, közművelődési, ifjúsági, szociális területen működő civil szervezetek elhelyezésére kell használni.

A jövőbéli funkció miatt a Vörösrák étterem nem bérelhette tovább az épületet, a nagy múltú vendéglátóhely így bezárni kényszerült. Arról egyelőre nem tudunk, hogy máshol terveznék továbbvinni a vállalkozást.

Az önkormányzat, a város kulturális és művészeti kínálatát gazdagító, új közösségi színtérként tervezi az épület sorsát. A bérbeadás előtt még több kellemetlenséget is meg kell oldani, többek közt az épület rossz állapotával is kezdeni kell valamit. A sürgős beavatkozásokat vállalja az önkormányzat, az ingatlan tetejének, homlokzatának és gépészetének teljes felújítását azonban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 2014-2020-as forrásaiból kívánják fedezni.

Ezen program egyik kiemelt célja a Kossuth utca felújítása, amihez az egykori Helyőrségi klub épületét is hozzácsatolnák (a Bródy Sándor könyvtár épületével együtt egyébként, csak az most nem tartozik szorosan ide).

bővebb tartalom a cikk eredeti helyén - egrinapok.hu

fotó: Szinok Gábor

a cikk megjelent (2015. márciusában)

Megjegyzés küldése

 
Top