0

Egy országos felmérés és programsorozat zajlott 2005-ben Magyarországon. Fő célja volt az ország legnépszerűbb könyvének a megválasztása, valamint az olvasás népszerűsítése. 2005. december 15-én a Magyar Televízió egy show műsor keretében adott lehetőséget a nézőknek, hogy SMS-ek és telefonhívások alapján döntsenek az első három alkotásról.

A győztes regénynek, amely megkapta a „Magyarország legkedveltebb regénye 2005” címet, Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve bizonyult.

A Heves Megyei Önkormányzat pályázatára készítette el Popovits Zoltán – egri születésű világhírű szobrászművész – márványból készült kompozícióját a Nagy Könyv játékban nyertes Egri csillagok című Gárdonyi Géza regénye nyomán.

2006. szeptember 22-én avatták fel a művész alkotását.
(Eszterházy Károly Főiskola, „B” épület előtti tér)

A Nagy Könyv - Popovits Zoltán

Az 1940-ben Egerben született és ötéves kora óta a legutóbbi időkig az Egyesült Államokban és Finnországban élő Popovits Zoltán első magyarországi köztéri alkotása ez a 2006 szeptemberében felavatott térplasztika. A szobrász pár évvel ezelőtt visszaköltözött szülővárosába, az egri önkormányzat pályázatot hirdetett erre a szoborra, melyet végül ő nyert meg.


A pályázat és a térplasztika előzményéhez az tartozik, hogy 2005-06 folyamán a Magyar Televízió a BBC hasonló műsorfolyamának mintájára megrendezte A Nagy Könyv című vetélkedőt, ahol különféle fordulókon, szavazásokon azt kellett kideríteni, a magyar olvasók számára melyik a legnépszerűbb, legközismertebb, legkedveltebb szépirodalmi olvasmány. Az adássorozat itthoni adaptációjának fő kezdeményezője, az ötlet magyarországi gazdája és szellemi megvalósítója az azóta tragikusan fiatalon elhunyt Békés Pál volt, hosszú éveken át a Magyar Televízió szerkesztője, maga is kiváló író és meseíró. Ezt a rendhagyó televíziós vetélkedést végül Gárdonyi Géza műve, az Egri csillagok nyerte - ezért került sor a szoborpályázat meghirdetésére Egerben, és ezért jött létre ez a térplasztika éppen itt. Hiszen eltagadhatatlan, ezen az egyedülálló győzelmen kívül is Eger rengeteget köszönhet az Egri csillagoknak és írójának, Gárdonyi Gézának.

A két kandeláber és három pad közrefogta kő asztalon az Egri csillagok kinyitott oldalaival lefele az asztallapra helyezett bronz példánya látható. Nem sikerült olyan átszellemült képeket csinálnom róla, mint amilyeneket szerettem volna, mert meg kellett kérnem valakit, hogy álljon föl egy fél percre mellőle, de ez is bizonyítja, hogy a mű bekerült a város szövetébe, még akkor is, ha ez a közös munkálkodás műalkotás és műélvező között csak igen kis részben tekinthető intellektuális folyamatnak.

forrás: kozterkep.hu

Megjegyzés küldése

 
Top