0

Az Egri Pasa Sátor egy 2011-ben a Megyei Önkormányzat által meghirdetett pályázat kiírásával kezdődött, ahol az akkor még tervezés alatt álló Várfalsétány mint megvalósítandó attrakciót kiszolgáló, vendéglátó egység létesítésére lett meghirdetve.

Oroszné Bodnár Erika Egyéni vállalkozó,  akinek régi álma volt egy igazi törökös hangulatú kávézó megvalósítása , a fenti témakörben az Új Széchenyi Terv keretén belül ÉMOP 2.1.1/C-11 „turisztikai szolgáltatások fejlesztése” tárgyú pályázaton sikeresen pályázott, ami nagyban segítette a project megvalósítását.

Az eredeti török szőttesből készült „Vezéri Sátor” formájú vendéglátóegység kívül-belül hűen tükrözi az Ottomán stílusú teázók és kávézók hangulatát.

A kávézó végül az Egri Pasa Sátra nevet viseli, amely nem csak berendezésében, hangulatában, hanem az itt készült ételek, italok, teák, kávék , és édességek kínálatában is hozzájárul a török hagyományok, szokások, és gasztronómia bemutatásához és népszerűsítéséhez.

A sátor az Egri Várfalsétány alatt, a közben átadásra került Török-Magyar Testvériség emlékpark szomszédságában helyezkedik el, így a Török-Magyar Baráti Társasággal eggyüttműködve, a téren és a teraszon különböző programokat tervez megvalósítani a következő idaszakban.

Zenei és tánc bemutatók, karagöz /árnyjátékok/, fegyver és népviselet bemutatók, vízipipa ceremonia, keleti mesemondó és egyéb látványos művészeti és kulturális rendezvényekkel kívánja erősíteni a Török-Magyar barátságot, valamint a kultúrális kapcsolatokat a két ország között.

A 2015-ben átadásra kerülő Várfalsétány megnyitásával, reméljük az idelátogató  túristáknak és a város lakóinak is kedvelt találkahelye lesz a Pasa Sátor.

Szeretettel várják a keleti kultúrát kedvelő, illetve az avval megismerkedni vágyó vendégeiket!

fotó: Szinok Gábor

forrás: egripasasatra.com

Megjegyzés küldése

 
Top