0

A gasztronómiai különlegességek kedvelőinek kihagyhatatlan program, hogy megkóstoljanak néhányat a kedvelt egri borvidék híres borai közül. Egy kiadós kirándulás vagy egy kényeztető wellness után – utóbbit a térség egyik legkedveltebb szállodájában, a noszvaji Oxigén Hotel**** Family & Spa vendégeként élvezhetjük – különösen jól esik a finom vacsora mellé az egri borvidék fantasztikus nedűit kortyolgatni.


Már a szálloda felé vezető dimbes-dombos útról megcsodálhatjuk a hegyoldalak lejtőin nyújtózó szőlős kerteket, birtokokat, dűlőket. Eger felé közeledve kedves, romantikus pincesorok szegélyezik az utakat. A meseszép táj borkalandozásokra csábítja az erre járókat!

Az egri történelmi borvidék mintegy 5000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk-hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagozódik, Eger várost és a körülötte fekvő 17 községet foglalja magába.

Az egri talán a legismertebb történelmi borvidék, amely az ország leghíresebb vörösborának, az Egri Bikavérnek szülőhazája. Az egri vörösborok fűszeressége, tüzessége, finom bársonyossága leginkább a Bikavérben érvényesül. A helyi borászatok ezért igyekeznek a legtöbb energiát a Bikavér megkomponálásába fektetni. E nemes ital termelésének és elkészítésének módját a több évszázados hagyományokat alapul véve az Egri borvidék szőlő- és bortermelői 1997-ben az úgynevezett „Bikavér Kódexbe” foglalták. Az Egri Bikavér lett Magyarország „legújabb kori” bortörténelmében az első védett eredetű bor.


Miután valamennyi „Egri” nevű bor védett eredetű bor lett, az Egri Bikavér mellé az egri borászok 2010-ben komponálták meg annak fehér párját, az Egri Csillagot.

A Szépasszony-völgyi pincesorok szorosan összeforrtak Eger nevével. Borospincéi az elmúlt évtizedekben országos ismertségűvé váltak és idegenforgalmi jelentőségük is megkérdőjelezhetetlen. A területet egészen a századelőig Koháry-völgyének hívták. (Koháry István vicegenerális 1867-ben részt vett Eger felszabadításában).


A Szépasszony-völgy nevéhez számtalan legenda fűződik. Egyes néprajzkutatók szerint a “Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Az egri földműves lakosság körében megannyi hagyomány él a név eredetéről. Vannak, akik állítják, hogy egy szépasszony birtokában volt a völgy, illetve annak egy része. Megint mások szerint egy híresen szép asszony árusította itt pincéjében a finom egri bort. Az egri hegyek puha vulkáni eredetű kőzete kiválóan alkalmas arra, hogy pincét vágjanak bele. Különösen sok pincét találunk itt a híres Szépasszony-völgyben, ahol a szőlősgazdák vágatták pincéiket, amelyekben átlagosan 10 ºC körüli a hőmérséklet.

Fedezd fel, barangold be ezt a vidéket, ismerd meg országunk e csodálatos részének jellegzetes borait, étkeit!

Forrás: NetPincér.hu , 2015

Megjegyzés küldése

 
Top