0
A török uralom alatt Eger városában két tisztasági fürdő épült. A hat fürdőkamrás Valide Szultána romjai a mai napig megtekinthetőek a vár főbejáratával szemben, a másik fürdő helye feledésbe merült.

A tisztasági fürdők mellett két ilidzsa, vagyis gyógyfürdő is volt a városban. Ezek az előzőleg már megtisztálkodott vendég gyógyulását voltak hivatottak elősegíteni. A kisebbik ilidzsa a mai Bárány uszoda helyén lehetett, míg a nagyobbik ma is látogatható, és a Török Fürdő nevet viseli.


Az egri Török Fürdő teljes körű felújítása különleges feladatok elé állította az építőanyag gyártókat és a kivitelezőket. A hagyományok ápolása, a régi korokra jellemző architektúra megőrzése nemcsak műemlékvédelmi követelmény, hanem az egyetemes jó ízlés alapja is.

Minél régebbi egy létesítmény, annál nehezebb megfelelő anyagokat találni és alkalmazni a biztonságos állagmegőrzés érdekében. És ha egy esetben ez sikerül is, a következő épületnél a tapasztalatok csak részben lesznek felhasználhatóak, hiszen két egyforma épület nincs.


Egy üzemelő fürdőépület medencéinek, falainak, homlokzatának rekonstrukciója azonban egyedi jelleget kölcsönzött a munkának, és nagy körültekintést igényelt.

Az épület szerkezeti falai gyakorlatilag a vízben álltak. Tovább nehezítette a feladatot az építmény belsejében működő két „élő” gyógyvizes forráskút. A maximális talajvízszint így mindössze 30-40 cm-el van a terepszint alatt. Az új építésű Reumakórházat és a Török Fürdőt összekötő új épületszárny alapozása például már fúrt cölöpalapokkal lett megoldva.

Az új vakolatrétegek felhordását megelőzően utólagos vízszigetelésre volt szükség ezeken a felületeken. Ez fúrt falinjektálást jelentett, melyet az LB-Knauf által is ajánlott Remmers Ungarn Kft., a magyar piacon szorosan együttműködő társcégként vállalt magára, szakkivitelezőjével karöltve. Az injektáló anyag a WTA által minősített Kiesol termék volt, ami több mint 60 éves múltra tekint vissza.

A hat különböző geometriai formájú medence környezetében egyedi módon süttői mészkőlapok kerültek beépítésre. Ennek köszönhetően mára a Tükör medence is újra teljes szépségében pompázik.


A nyolcszögalakú nagymedence – tetején a rekonstruált aranyfüsttel bevont mozaikkal - különleges fenéklemez kialakításánál a lapok közötti réseken újra háborítatlanul törhet fel a gyógyvíz a fürdőzni vágyók örömére.

Az egriek, a városba látogató turisták és gyógyulni vágyók az átadás óta méltán lehetnek büszkék a jeles történelmi műemlékre.

forrás és fotó: sallaiterv.blog.hu

Megjegyzés küldése

 
Top