0

Az UV-sugárzás magas: nem árt, ha a szellős ruházat és a megfelelő mértékű vízfogyasztás mellett a legnagyobb szervünket, a bőrt is védjük. Dr. Ládi Éva egri bőrgyógyász-allergológus főorvos látja el olvasóinkat tanácsokkal.

Végre itt van, amit oly sokan vártunk egész évben, a nyár és a napsütés. Az utóbbi a lelkünknek számos örömet okoz, azonban bőrünkre nézve nem veszélytelen, így nem árt a megfelelő bőrvédelem. Megkerestük dr. Ládi Évát, egri bőrgyógyász-allergológus főorvost, hogy tájékoztasson, mire figyeljünk a szikrázó napsütésben.

A hosszú hideg tél után a szervezetünknek és a bőrünknek szüksége van a napfényre, illetve a D-vitamin természetes pótlására, de ez nagy odafigyelést igényel – mondja a szakember. – Bőrünket nemcsak nyaraláskor, vízparton kell védeni. Ajánlott a ruhával szabadon hagyott területeket – arc, nyak, alkarok, dekoltázs – tavasztól őszig fényvédő krémmel bekenni, ha elmegyünk otthonról. Kerti munkához szalmakalapot, sapkát vegyünk.

Egyes naptejekre ráírják, arcra ne használjuk, érdemes odafigyelni a választáskor.

Kaphatók kifejezetten arcra való, magas faktorszámú – 30-as vagy 50-es – krémek. Ezek könnyen beszívódnak, nem hagynak nyomot a bőrön, nem szükséges melléjük hidratáló – fejti ki.

Dr. Ládi Éva tájékoztat arról is, hogy a megfelelő fényvédő krém kiválasztásánál fontos a bőrtípus. A fehér bőrű könnyen leég: csak 50-es faktorszámú fényvédőt használjon. Aki könnyen barnul, az a nyár folyamán fokozatosan csökkentheti a faktorszámot. E szám jelölése többnyire az SPF, ami azt adja meg, mennyire véd a krém az UVB-sugarak ellen. A PPD arra utal, mennyire véd az UVA ellen. A fényvédők vízálló képessége – melyet feltüntetnek a krémeken – is különböző. Strandoláskor érdemes odafigyelni, s ha szükséges, kétóránként újra le kell kenni magunkat. Általában ajánlott délelőtt 10 óráig, majd délután 15 óra után élvezni a napsütést.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top