0

A szökőkutakból történő ivás, vagy az azokban való fürdés minden esetben tilos – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Kormányhivatal.

Dr. Molnár Márta megyei tiszti főorvos közleményében olvasható: a tiltás ellenére történő fürdőzés és vízivás a vízhasználóra potenciális kockázatot jelent. A városi szökőkutakban való fürdőzés közegészségügyi veszélyét az jelenti, hogy mivel a szökőkutak vize nem minősül fürdővíznek, azok üzemeltetési körülményei jogszabály által nem szabályozottak.

Kiemelték: nem ismert a szökőkutat működtető gépészeti megoldás, a feltöltéséhez használt víz eredete és minősége, s nem ismert, hogy adagolnak-e a vízhez vegyszereket, ha igen, milyen koncentrációban annak érdekében, hogy az ne algásodjon be, illetve ne szaporodhassanak el benne a vizes környezetet kedvelő mikroorganizmusok.


Megtudtuk: a szökőkútban található víz kémiai és mikrobiológiai minőségi ellenőrzése nem kötelezettsége sem az üzemeltetőnek, sem a hatóságoknak. Aki szökőkútban fürdik, az nem tudja, milyen minőségű, milyen vegyszertartalmú vízben fürdik.

A szökőkutak vize a bennük lévő vegyi anyagok mennyiségétől függően különböző bőrtüneteteket (viszketés, bőrpír, allergiás bőrgyulladás, egyéb izgalmi tüntetek), szembe vagy nyálkahártyára kerülve csípő, égető fájdalmat, gyulladásos tüneteket, akár allergiás reakciókat is kiválthat.

Heves Megyei Kormányhivatal / megyei tiszti főorvos

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz  heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top