0

Köszöntsük együtt az év legrövidebb éjszakáját! Idén éjszakai túrát is tervezünk! Június 24-én beköszönt az év leghosszabb napja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány Szentivánéjnek nevez. A kereszténység előtti időkből származó hagyomány szerint ez a nyári napforduló ünnepe.

Szent Iván napi hagyományok Felsőtárkányban 2017

2017. június 23. 3324 Felsőtárkány, Tópart

A szerelem, a termékenység és a megtisztulás éjszakája ez, mikor örömtüzek lángolnak fel a világ minden táján. A tradíció bár a kereszténységhez is kötődik, eredete sokkal régebbi, a mitikus, történelem előtti korokban gyökerezik. Szentivánéj az élet ünnepe, a fény sötétség fölött aratott győzelmének diadala.

Maga az elnevezés keresztény eredetű, Keresztelő Szent Jánoshoz köthető, a János név régi magyar alakjából (Jovános, Ivános), illetve a szláv Iván névből származik. Európaszerte időtlen idők óta ülik meg a nyári napfordulót a szláv, germán, és északi népek, de a druidák számára is jelentős esemény volt a legrövidebb éj, amit az Ég és a Föld nászának tartottak, ennek megfelelően tisztelegtek előtte.

A magyar falusi, vidéki emberek is ápolnak régi, szép szokásokat ilyenkor. A jeles nap előtti éjszakán ildomos friss, zöldellő faágakat akasztani az ajtókra, ablakokra (akár tyúk-, és disznóólakra), így a boszorkányok elűzhetők, a rontás kivédhető.

Programok:

 17:00 Közös nyársalás
 17:00 Varázsösvény gyerekeknek
 20:00 Zenés tűztánc és tűzugrás
 21:00 Lobbanáspont Tűzzsonglőrök
 21:30 Lámpás Éjszakai Séta

Megjegyzés küldése

 
Top