Az elmúlt években megnőtt hazánkban a fagylaltozók száma, aminek akár örülhetnénk is, ha mindegyik új hely jó minőségű édességet árulna, azonban ez sajnos nem így van.
Ezért az illetékes hatóságok úgy döntöttek, a következő szezontól szabályoznák a fagylalt összetételét, ezzel vennék elejét az olcsó, ám silány minőségű termékek elterjedésének.
Az új rendelet szabályozná, mennyi aromát és térfogatnövelőt tartalmazhatna a fagylalt, de az egyéb összetevők milyenségére és mennyiségére is szigorú szabályok vonatkoznának. Ezzel egyrészt el lehetne érni, hogy a fagylalt ára nagyjából egységes legyen, másrészt egészségesebbé válnának a termékek.
Marján Sándor, az egri Marján cukrászda tulajdonosa több évtizede dolgozik a szakmában, és úgy látja, az új szabályozás jót tehet a piacnak.
Az elmúlt években valóban sok új fagyizó nyílt, és ennek csak egy előnye lett: kialakult egy igényes réteg, akik inkább fizetnek többet egy gombóc jó minőségű fagyiért, mint hogy a sokszor jóval olcsóbb, ámde vizezett, és gyakran porból készült hűsítőt fogyasszák. Én például egyedül rumaromát engedek meg, de azt is természetes alapanyagút, egyébként mindegyik fagyihoz valódi alapanyagot használok, sok gyümölcsöt, csokoládét és még sorolhatnám. Az igaz, hogy így időigényesebb és több munkát kíván az elkészítés, de ez kell ahhoz, hogy jó minőségű legyen a végtermék. Sokan azért készítenek porból fagylaltot, mert azzal nincs sok munka, csak beteszik a gépbe a hozzávalókkal, és kész. A minőségi fagyit ennél igényesebben kell elkészíteni – fejtette ki a szakember. Hozzátette: amikor fagylaltot veszünk, először is érdemes annak az árát megnézni, ha jócskán a piaci ár alatt van, az már gyanús lehet. Ezenfelül a termék színén és állagán is látszik, ha nem megfelelő minőségű.
Ne az óriási adag, habos állagút válasszuk, hanem azt, ami tömör, látszik, hogy megfelelő alapanyagok vannak benne, de a termék színe is árulkodó lehet. Az ízek tekintetében pedig jellemző, hogy a gyengébb minőségű fagylaltoknak többnyire egységes „semmilyen” íze van, nehéz őket megkülönböztetni. Ráadásul ezek a fagylaltok ki tudja, milyen adalékanyagokat tartalmaznak… Úgy gondolom, akkor már érdemesebb a minőséget választani, amikor tényleg azt tartalmazza a termék, ami a nevében van.
bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU
Megjegyzés küldése